Kan Köpings kommun skriva avtal om markanvisning med Plagazi/Köping Hydrogen Park?
Vi analyserar förutsättningarna.
Vi analyserar förutsättningarna.
En ny lag gällande markanvisningar trädde i kraft 2015. I lagen beskrivs en markanvisning så här:
”Med markanvisning avses i denna lag en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst markområde för bebyggande.”
När den nya lagen trätt i kraft antog Köpings kommunfullmäktige den 20 juni 2016 en ny riktlinje för markanvisningar och skrev: ”Genom riktlinjerna i detta dokument tydliggör kommunen hur man arbetar med markanvisningar.”
Vi läser vidare:
”En markanvisning ger alltså byggherren en exklusiv rätt att under en viss tid förbereda och projektera byggnationen. Villkor och förutsättningar för markanvisningen överenskommes mellan kommunen och byggherren genom ett markanvisningsavtal.”
Flera villkor ska enligt riktlinjen uppfyllas av byggherren, innan ett markanvisningsavtal tecknas:
Byggherren ska kunna visa:
När görs en kreditupplysning?
I riktlinjerna läser vi:
Som komplement till redovisad information tar kommunen vid behov sedvanliga kreditupplysningar. För att teckna avtal får inte företaget, dess ledande befattningshavare eller underentreprenörer ha belastningar i form av ekonomisk brottslighet, upprepade betalningsanmärkningar, skatteskulder eller liknande.
Om krav på ekonomisk stabilitet och säkerhet för ekonomiska åtaganden, läser vi i riktlinjen:
”En skälighetsbedömning ska alltid göras utifrån projektets innehåll och omfattning – företaget ska sammantaget ha sådan ekonomisk stabilitet att det bedöms kunna genomföra projektet och sina eventuella åtaganden. För att kunna teckna avtal måste byggherren vara beredd att inom skälig tid utfärda godtagbar säkerhet för sina eventuella ekonomiska åtaganden gentemot kommunen.”
Vi analyserar de olika punkter som byggherren skall kunna uppfylla för att få ett markanvisningsavtal, enligt Köpings kommuns regelverk.
Info och ekonomisk statusPlagazi AB bildades 2007 och hade inga anställda förrän 2018. Årsredovisningen för 2022 visar två anställda. Bolaget har i ansökningar om bidrag hos Naturvårdsverket 2021 uppgett 30 anställda.
Plagazi AB:s senaste årsredovisning visar ett minusresultat på 11 miljoner kronor. Köping Hydrogen Park AB har ännu inte lämnat in sin första årsredovisning.
Torsten Granberg äger 25–50 procent av aktierna i Plagazi AB. Plagazi AB äger Köping Hydrogen Park till 100 procent. Infrastrukturfonder i Sverige och Schweiz uppges vara huvudägare. De är aldrig presenterade. Därför har vi inte lyckats ta del av någon ytterligare information om strukturfonderna och ägandet. Enligt Torsten Granbergs presentation vid olika föredrag är Plagazi AB och Köpings kommun minoritetsägare.Historik och affärside
På sin hemsida beskriver Plagazi sin affärsidé såhär:
”Plagazis affärsmodell är att designa, utveckla och konstruera plasmaförgasningsanläggningar. Vi erbjuder våra kunder en nyckelfärdig anläggning, inklusive leverans av råvaror, driftsstöd och en inkomstkälla från vätgasförsäljning.”Projektidé och finansiering
Någon finansieringslösning har inte kunnat presenteras för de 1,7 miljarder kronor som fabriken uppges kosta. Några svar om finansieringen kunde inte besvaras på Plagazis möte med boende på Malmön och Kungsängen den 30 november 2023 på Hotel Scheele.
Den projektidé som beskrivits vid ansökningar om bidrag till Naturvårdsverket och Energimyndigheten har mött kritik av Länsstyrelsen i Västmanland, som ifrågasatt både beskrivningen av processen och de presenterade beräkningarna.
Någon kreditupplysning på Plagazi eller företrädarna för bolaget har kommunen inte tagit innan VME betalat Plagazis advokat- och konsultkostnader på över 700 000 kronor.
Kommunen är därför fortfarande ovetande om Torsten Granbergs tidigare konkurs och Plagazis flera betalningsförelägganden. Inte heller har Köpings kommun kännedom om Torsten Granbergs bolagstvister i olika domstolar. Vår granskning kring detta har vi redovisat i en tidigare artikel här.Samarbetspartners
Länsstyrelsen har konstaterat att Plagazi saknar samarbetspartners och avtal. De har endast avsiktsförklaringar. Därför har Länsstyrelsen bedömt att etableringen riskerar att inte bli av. Plagazi kallar sig projektledare. Enligt tidigare ansökningar är det VME som ska driva anläggningen.
Köping Hydrogen Park är ett samarbete mellan Köpings kommun, VME och Plagazi AB. Samarbetet har pågått i flera år utan att möten och beslut har dokumenteras i kommunala handlingar. Några få politiska företrädare tycks ha drivit projektet framåt utan förankring i sina partier, nämnder, kommunstyrelse eller fullmäktige. Inte heller verkar kommunens riktlinje för markanvisning ha följts.Referensprojekt
Något referensobjekt kan inte Plagazi presentera. En anläggning i Arlington, som Plagazi kallat ”Proof of concept” (en pilotanläggning) tillhör ett annat bolag, InEnTech med ett annat patent, Plasma Enhanced Melter (PEM). Någon nyckelfärdig vätgasanläggning som använder den patenterade Plagaziprocessen har ännu inte byggts någonstans i världen.
Kommunens riktlinje för markanvisning uppger:
”För att avtal ska tecknas, måste byggherren vara beredd att utfärda en godtagbar säkerhet för sina eventuella ekonomiska åtaganden gentemot kommunen”.
Länsstyrelsen i Västmanland har vidhållit att ekonomisk säkerhet ska ställas för verksamheten. Samhällsbyggnadsnämnden har angett att en ekonomisk säkerhet vore i linje med lagstiftningen. Miljöenheten i Köpings kommun har också efterlyst en ekonomisk säkerhet och skriver i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen:
”Miljöenheten anser att ansökan ska kompletteras med en redogörelse för hur bolaget ser på ekonomisk säkerhet samt dess storlek.”
Några ekonomiska garantier anser inte Plagazi AB/Köping Hydrogen Park AB att bolaget behöver upprätta, enligt ansökan till Mark- och miljödomstolen.
Köping Hydrogen Park AB ifrågasätter i inlaga till Mark- och miljödomstolen att ekonomisk säkerhet ska behöva ställas innan tillståndet får tas i anspråk.
Det kan ligga en svår uppförsbacke framför Plagazi AB/Köping Hydrogen Park AB innan ett markanvisningsavtal med Köpings kommun kan tecknas – om kommunen följer sina egna riktlinjer.
Vi har ställt frågan till Samhällsbyggnadsförvaltningen:
Har någon ansökan om markanvisning inkommit från Plagazi/Köping Hydrogen Park?
Svar: Nej.
Läget idag är alltså:
Köping Hydrogen Park har återkallat sin tillståndsansökan hos Mark- och miljödomstolen den 25 mars. Någon ansökan om markanvisning har inte lämnats in till Samhällsbyggnadsförvaltningen i Köpings kommun.
Vi frågar:
Kommer Köping Hydrogen Park att återkomma med en ny ansökan till Mark och miljödomstolen?
Vi har fått besked att svaret är ja. Ansökan ska enligt Gustav Granberg, vd i Plagazi AB, lämnas in så snart som möjligt.