KRÖNIKA
14:36 | 29 mars 2024

Påsken – en möjlighet till reflektion!

Då var vi redan framme vid påsken igen. Att tiden går fort börjar snart bli ett uttjatat mantra.

Påskens återkomst är både en känsla av tradition, men även en tid av förnyelse. En känsla av hopp, vilket hänger ihop med att våren åter kommit till oss.

Påsken förknippar vi med olika attribut som påskris, påskägg, påskkärringar med mera. Men varför och vad symboliserar dessa saker?

Låt oss börja med påskägget. Det är förmodligen en rest från fruktbarhetsfesterna till Eostres ära. Men det finns också en kristen och praktisk förklaring. Ägget symboliserar återfödelse inom den kristna traditionen.

Dessutom blir hönsen produktiva på våren. Tack vare fastan före påsk samlas det på ägg precis i rätt tid för påsken, och då är det dags att äta upp dem.

Att måla ägg är en östeuropeisk tradition från början. Äggen gavs bort som gåvor, vilket vi fortfarande gör, fast nu i form av godisfyllda, konstgjorda ägg.

Påskriset kopplas till palmbladen som lades framför Jesus när han red in i Jerusalem. Pyntet är en symbol för våren och naturens återfödelse.

Fast det är en ganska modern sed. Först på 1930-talet blev det vanligt med pyntade påskris över hela landet. Men ris hade använts tidigare. På 1600-talet var det en sed att familjefadern piskade familjen, antingen på Fettisdagen eller Långfredagen, för att påminna om Jesu lidande.

På 1700-talet utvecklades detta till en lek där även barnen kunde piska sina föräldrar, ibland med pyntade ris, oftast med pappersremsor.

Påsktuppen är kanske inte så vanlig, men den är en tydlig symbol för den kristna berättelsen. Vid den sista måltiden sa Jesus till Petrus: ”Innan hanen gal ska du tre gånger ha förnekat mig.” Vilket också hände, enligt Matteusevangeliet.

Påskharen. En hare som lägger ägg. Det känns konstigt att säga ”lägger ägg”.

Denna anomali i naturen uppträdde i Tyskland på 1600-talet och spred sig till Sverige med tyska invandrare, men den slog aldrig riktigt rot här. Istället antog vi bara traditionen att gömma påskäggen. I Tyskland är det haren som lägger äggen.

Påskliljor heter egentligen trumpetnarciss och härstammar från Västeuropa. Att de blivit en symbol för påsken beror på att de blommar då. På andra platser i världen finns det andra blommor som symboliserar påsken.

Påskkärringar verkar lite udda under en så kristen högtid, men de symboliserar häxorna som enligt traditionen flög till Blåkulla på skärtorsdagen.

Förklaringen är begriplig. ”Våra” påskkärringar dök upp långt efter att de sista häxbålen slocknat. Kanske som ett sätt att göra det skrämmande, som hände för flera århundraden sedan, lite mindre skrämmande och lite mer avlägset. En slags gruppterapi

Men även om man som jag, inte är speciellt religös så finns det ett fint budskap i påskens religösa kärna. Påsken är ju förankrad i kristendomen och firar Jesu Kristi död och återuppståndelse. Det är en berättelse om lidande och smärta som följs av en fantastisk triumf över döden.

Men trots att påskens ursprung är religiöst, sträcker sig dess budskap bortom religiösa gränser och kan anammas av oss alla även om vi inte är troende i religös mening.

I dagens samhälle, där vi möter en otrolig mångfald av övertygelser och livsstilar, kan påskens budskap om förlåtelse och försoning ses som en universell läxa.

I en värld där konflikter och missförstånd blomstrar, kan påsken påminna oss om att det finns kraft i att förlåta och att leta efter det som förenar oss istället för att bara fokusera på det som skiljer oss åt.

Vi kan också låta påsken påminna oss om vikten av försoning. Både försoning med andra men kanske ännu viktigare, försoning med oss själva. Att kanske inte vara så hårda mot oss själva. Ge oss själva lite andrum.

 

Här är några saker som påsken kan lära oss från ett mer allmänt perspektiv.

Hopp och återuppståndelse. Påskens centrala budskap är Jesus Kristus uppståndelse från de döda. Detta är ju fantastiskt, att återuppstå från de döda. Det kanske vi inte ska hoppas på bokstavligen men nog kan det kännas lite så när vi nu lämnar en lång och mörk vinter.

Förlåtelse. En viktig del av påskens budskap är förlåtelsen. Enligt kristen tro förlät Jesus människorna för deras synder genom att offra sitt liv. Där kan vi snacka om att vara osjälvisk. Men även vi dödliga kan nog försöka att förlåta lite mer. Jag tror att vi faktiskt skulle må lite bättre om vi lite oftare skulle släppa gamla oförätter, förlåta och gå vidare.

Solidaritet och medlidande. Jesus ansågs ha lidit för människornas synder, och detta kan påminna oss om att vara medkännande och stödjande gentemot andra som kämpar med svårigheter. Kanske inte vara så snabba och döma andra. Påsken kan därmed uppmuntra till solidaritet och att dela bördor med dem som behöver stöd.

Tacksamhet. Påsken kan tjäna som en påminnelse om tacksamhet för det vi har och den kärlek vi får från andra. Vi har så lätt att fokusera på det vi inte har, istället för att vara tacksamma över allt fint som vi faktiskt har i våra liv.

Renovering och förnyelse. Liksom våren symboliserar påsken förnyelse och återfödelse. Det kan vara en tid för självrannsakan och personlig förnyelse, där vi reflekterar över våra mål, värderingar och hur vi kan förbättra oss själva.

Gemenskap och firande. Påsken är ofta en tid för samhällssammanhållning och gemenskap. Att fira helgen tillsammans med familj och vänner kan betona vikten av gemenskap och gemensamma värden

Sammanfattningsvis är påskens budskap om förlåtelse, försoning, och återuppståndelse mer relevant än någonsin i dagens samhälle. Det är viktigt att notera att dessa lärdomar inte är begränsade till en religiös kontext.

Även för dem  av oss som inte delar den kristna tron kan påsken vara en möjlighet att reflektera över universella värden som hopp, förlåtelse, medlidande och förnyelse.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-