Basket
09:00 | 3 mars 2024

Liten ljusning – men ekonomin fortsatt ett bekymmer för Stars

Ordförande Peter Seger: ”Det går åt rätt håll”.

Peter Seger, ordförande för Köping Stars, berättar om vad klubben gör för att rädda ekonomin. Foto: David Eriksson

Elitlagen i Köping står inför en osäker framtid. Det indragna elitstödet på 150 000 kronor per år per lag var ett tufft besked för såväl IKW/Köping BK och Köpings BTK Dam som Köping Stars.

För de sistnämnda, Köping Stars, var beskedet ytterligare en smäll för en redan tuff ekonomisk situation. I slutet av januari meddelade nämligen klubben att prognosen för resten av säsongen visade ett underskott på runt 500 000 kronor.

Klubben har därför tagit fram en omfattande handlingsplan som bland annat innehåller en riktad Swish-kampanj som går under namnet ”Starshjälpen”. På det så startade supportern Tony Risberg sin egen kampanj kallad ”Risbergs krona”.

– Vi fick bra respons direkt från hela basketsverige. Vi har fått in pengar från de flesta basketstäderna i landet. Det var givetvis väldigt kul, säger Köping Stars ordförande Peter Seger när Magazin24 träffade honom i klubblokalen på Sveavägen i Köping i måndags.

På mindre än en vecka fick klubben in över 30 000 kronor. I skrivande stund har klubben totalt fått in drygt 60 000 kronor via Swish-kampanjen och ”Risbergs krona”.

– Det är riktigt bra. Samtidigt håller på vi att sälja Stars-häftet och det hoppas vi gå i hamn med. Sen har vi även hållit på med Affärstorget, som är ett nätverk för företagare och där vi kan sälja in oss till nya företag, säger Peter Seger.

I ett pressmeddelande som skickades ut i torsdags gav klubben mer information om det ekonomiska läget.

– Vi har på fyra-fem veckor nått 75 procent av vår målsättning, att
banta det befarade underskottet för säsongen på mer än en halv miljon
kronor, säger Peter Seger i pressmeddelandet.

Seger ser att Köping Stars är på god väg att lyckas få årsbudgeten i
balans, men fortfarande krävs att klubben spurtar hem de resterande 25 procenten. Det ska handla om ytterligare 150 000 kronor.

– Det är pengar som behövs för att rädda säsongen. Vi ska ta viktiga
beslut för Köping Stars framtid de närmaste veckorna, och vi kan ju inte gå i en ny säsong med ett minus i kassan, säger Peter Seger.

Stars starka form efter jul gör att laget med allra största sannolikhet har säkrat en slutspelsplats till våren. Troligen mot Norrköping. Det betyder minst en hemmamatch extra – och mer klirr i kassan.

– Vi hoppas så klart på fullt hus hemma i KBS och att vi samtidigt kan ordna några bussar som åker till Norrköping för att stötta grabbarna. Det är mycket troligt att det blir så, men först och främst ska vi spela klart grundserien, säger Stars ordförande till Magazin24.

Sen Köping Stars skickade ut sitt pressmeddelande om den ekonomiska situationen den 26 januari så har läget ljusnat. Men det är långt ifrån över.

– Det går åt rätt håll och alla försöker dra sitt strå till stacken. Vi har möte nu på onsdag (läs: i onsdags) där vi ska stämma av allt. Vi har gjort en preliminär budget och den ska nu spikas. Sen får vi se vad som händer efter det.

Kommer ni att lösa den ekonomiska situationen som uppstått? 

– Prognosen visade på över en halv miljoner i underskott, men det kommer vi att fixa. Det ser vi nu. Vi ryckte i snöret i november och såg att vi behövde göra något. Nu har vi gjort något och det har gett effekt. Vi är inte helt hemma än, men det går åt rätt håll. Det är en och en halv månad kvar av säsongen och bokslutet är sista juni. Vi har tid kvar.

Fredagen den 16 februari var sista dagen för att anmäla lag till SBL för säsongen 2024/2025. Stars har skickat in sin anmälan.

– Den delen är gjord. Sen om det inte skulle bli något så är det det som det är, men jag tror vi har har ett ligalag även nästa säsong.

Hur troligt är det att Köping Stars har ett ligalag nästa säsong?

– Det ser positivt ut, men då gäller det att alla är med. Det finns en organisation runtomkring som ska hjälpa till och vi behöver bli fler händer. Det är många som gör mycket, några som gör jättemycket och sen en handfull som gör otroligt mycket.

Har ni börjat kolla över ledarstab och spelare till nästa säsong?

– Nej, först måste vi ta beslut om att ha ett ligalag. Först då kan vi börja se över truppen.

Torbjörn Gehrke. Foto: David Eriksson/arkiv

Det har förekommit rykten om att Torbjörn Gehrke kommer lämna Stars efter säsongen. Hur ser du på det?

– Det vet vi inte än. Han har kontrakt resten av säsongen och vi vill inte ha de diskussionerna innan vi vet hur det blir. Hur ekonomin ser ut och så vidare. Det går inte att spekulera i sånt än.

Hur påverkas klubbens dam- och ungdomslag av de ekonomiska problemen?

– Ingenting, men om det skulle bli värre så påverkas såklart hela klubben. Där är vi dock inte. Just nu hjälps alla åt för att lösa den situation vi är i, avslutar Peter Seger.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-