ODENSVI
12:16 | 6 juni 2022

Nationaldagsfrukost på Dybecksgården

En strålande sommarsol lyste över 300 församlade för att fira traditionell nationaldagsfrukost på Dybeckgården i Odensvi i morse.

En del sitter på bänkar, en del i gräset, en del har egna stolar med sig. Att fira nationaldagsfrukost på Dybecksgården känns som ”originalet”. Efter två år av uppehåll under pandemin var alla glada att kunna samlas igen, mingla, fika och fira.

Traditionen bjuder att alla för 50 kr köper kaffe, matig macka med ost och skinka samt en rulltårta med vispgrädde och den svenska flaggan i topp.

Om det är någonstans som nationaldagen skall firas är det här, där mannen som gav oss vår nationalsång, Richard Dybeck föddes, 1811.

I sitt nationaldagstal målade Annelie Hedvall, tidigare turistchef i Köpings kommun, med snabba penseldrag ett porträtt av Richard Dybeck.

Mor Marie Ulrika styrde och ställde. Pappa Carl var kyrkoherde. Richard blev jurist, tog hovrättsexamen och blev borgmästare i Eskilstuna och Torshälla stad. Han lämnade juridiken och ägnade sig åt folklivsforskning och fornforskning. Han nedtecknade traditionella visor som ”Kristallen den fina” och skrev nya som ”Mandom mod och morske män”. Men mest känd är vår nationalsång, ”Du gamla, du fria.”

Köpings dragspelsklubb spelade, Dybeck folkdansgille dansade. Sofia Haglund och Musikskolan uppträdde. Sara Sjöblom sjöng med ljuvlig stämma ”Kristallen den sköna utan ackompanjemang.” Allt avslutades med att alla reste sig från bänkar, stolar och gräs och sjöng ”Du gamla du fria”.

Ännu en glädjerik och minnesrik nationaldagsfrukost på Dybecksgården under strålande sol var till ända.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-