Innebandy
15:37 | 1 oktober 2021

Robin Laakso tillbaka i Köping – inför ny spelidé för IBK

Han har vunnit tre SM-medaljer med Linköping, nu ska Robin Laakso bidra till en starkare innebandy i Köping.

Robin Laakso i IBK Köpings nya hemmaarena. Foto: Michaela Ericzén

De senaste åren har Köping haft två herrlag i division 2, IBK Köping och KIS, men i år samlar man ny kraft och går samman med en trupp om hela 35-40 spelare under IBK Köping i division 2 och 3.

– Vi ser oss själva som ett lag trots att vi spelar i olika serier, säger tränaren Robin Laakso.

32-åringen var med som assisterande tränare vid sidan av fadern Hannu Laakso när IBK Köping grundades 2011, men är nog mer känd som målvakt i innebandyns finrum SSL. Robin Laakso har vunnit tre SM-medaljer med Linköping som han spelade för i sex år, två silvermedaljer och en bronsmedalj. För ett och ett halvt år sedan återvände han till hemstaden tillsammans med sin fru och deras två tvillingdöttrar.

– Det var väl dags att avsluta och flytta hem, åldern som gjorde sig påmind. När jag flyttade hem var jag inte så sugen på att ställa mig i mål och då blev det ett naturligt steg att ändå engagera sig i föreningen. Min mamma sitter i styrelsen och det är min hemmaklubb, så jag kände att jag vill bidra med något till föreningen och idrotten som jag ändå har fått ganska mycket av. Då var det ganska naturligt att ta steget och bli tränare.

Du har byggt ihop truppen med spelare från både IBK och KIS, hur har den processen varit?

– Den har varit bra. Alexander Jaska har gjort ett hästjobb med KIS genom alla år och IBK har byggt en väldigt fin ungdomsförening så det föll sig naturligt att samarbeta för att få ihop det bästa för Köpings innebandy. Det är en liten idrott och en liten stad, då behöver man dra nytta av de ideella krafterna som finns. Det har fungerat bra och alla har kommit in bra i gruppen.

Hur skulle du beskriva truppen?

– Vi har en ganska salig blandning av spelare. Förra året bestod KIS av framförallt äldre spelare och IBK av yngre spelare, så vi har fått en bra balans. De yngre behöver få seniorerfarenhet och spela med lite högre tempo än vad de kanske har gjort innan, och lite tuffare framförallt. Medan de äldre mår bra av att det finns folk som blåser på bakifrån och ser till att de behöver röra på sig för att ta plats och spela.

Den 2 oktober drar division 2 igång, och det med besked då IBK ställs mot IFK Arboga IBK.

– Vi börjar med tuffast möjliga motstånd mot Arboga, det ska bli kul att se hur vi står oss gentemot dem, säger Laakso.

Tillsammans med den övriga ledarstaben har Robin Laakso byggt upp en ny spelidé som skiljer sig något från hur IBK har spelat genom åren.

– Man har sedan starten spelat en ganska kontringsinriktad innebandy och det är klart att omställning är en viktig del av sporten, men vi vill vara mer agerande och själva ta mer initiativ och styra matchbilden på ett sätt vi kanske inte har klarat av historiskt sett i Köping. Vi är på en resa där vi utvecklar innebandyn både spelmässigt och organisatoriskt i och med att vi nu är fler som jobbar runt det.

Hur har det nya arbetssättet funkat såhär långt?

– Resultatmässigt har det gått helt okej under försäsongen. Spelarna är väldigt lyhörda, både de äldre och yngre.

Vilken är lagets främsta styrka?

– Styrkan är just bredden i truppen. Vi har både bredd och spets och hoppas att vi ledare får ut det bästa av grabbarnas kvaliteter.

Och vad tror du blir er största utmaning?

– Att få ihop en så stor trupp. Eftersom vi är så många kommer alla inte att få spela i den serie de vill eller med den roll de kanske är vana vid. Det blir en diger utmaning för oss ledare att se till att alla är nöjda och att alla har en roll de känner sig tillfreds med.

I division 2 ser Robin Laakso Arboga och Sala som två topplag.

– De har varit i topp de senaste åren och är förväntade topplag även i år, sedan hoppas jag att vi ska kunna utmana och hota alla lag. Jag vill att vi fortsätter den resan vi har påbörjat och bygger på vårt eget spel. Det är klart att man alltid vill vinna varje match och vi vill ha en vinnarattityd, både i hur vi styr spelet och hur vi beter oss på och utanför planen.

Säsongspremiären mellan IFK Arboga IBK och IBK Köping spelas i Vasahallen i Arboga lördagen den 2 oktober. Matchen börjar klockan 15.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-