Krönika
05:42 | 13 augusti 2021

Ta vara på den distansarbetande framtiden

Jan Kallberg skriver om konsulter, naturupplevelser och ett nytt hus i Ytternäla.

Distansarbete har kommit på bred front och är en möjlighet för kommunerna i Västra Mälardalen om man ser det för vad det är – familjer med högre inkomster men också krav på rejäl livskvalité och närhet till friluftsliv.

Kommunerna ser skatteintäkterna. Detta är närande inflyttande som ger kommunerna mer resurser än de tar. Det man missar är att man måste säkerställa att livskvalitén motsvarar förväntningar. I klartext – ingen flyttar från Stockholm till en sunkig försliten plats.

Därför är det viktigt att kommunerna ser helheten.

Ingen flyttar till Köping för närheten till Willys eller för att det ibland är företagarträff med kaffe på Forum. Man flyttar till Köping för kommunikationerna, naturen och livsmiljön. Att kunna ha en båt i Mälaren, plocka bär norr om Kolsva och kunna ta höstpromenader i ett höstligt Odensvi. Det är det paketet som säljs.

Ingen flyttar till Köping för närheten till Willys

I en värld av allt färre platser som är oexploaterade, stilla och erbjuder en harmonisk miljö gäller det att se att södra Bergslagen och norra KAK-området har något som sakta men säkert försvinner på andra platser. Naturupplevelser, stillhet och orörda platser.

Det är något som med en stigande exploatering på kontinenten, i södra Sverige och Mälardalen, blir allt mer unikt. Det är inget vi själva gör utan det är utvecklingen i omvärlden som driver fram att det blir unikt.

Man tänker inte på det till vardags för det är abstrakt och fjärran. Jag har en stark tilltro till att såväl Köping, Arboga och Surahammar, med Kolsva och Skinnskatteberg lite längre bort, har en framtid som bostadsorter för framtidens nya yrkesgrupp – distansarbetarna. Det är internationell trend i Europa och andra länder.

Varför? Det finns närhet till service, vägnät och tåg men även till natur och friluftsliv.

Problemet är att många kommunpolitiker lever kvar i ett 1980-talstänk när faxmaskiner var informationsteknologi

Vilka är det som flyttar ut? Från början var det fria och kreativa yrken, konsulter och de som kunde styra sin tid som egna företagare, men idag är det en allt bredare skara.

Drivkraften är inte bara att folk vill flytta bort från knivpojkar, stök och oreda – det finns en ekonomisk förklaring. Arbetsgivaren har ett ekonomiskt incitament att erbjuda distansarbete.

En kontorsarbetare behöver runt 25-30 kvadratmeter kontorsyta varav 10-15 kvadrat kontorsrum och resten gemensamma ytor. Bara det är en hyreskostnad på 120 000–150 000 kronor per år i Stockholm och 40 000 kronor i Västerås som direkt kan sparas in – per anställd. Lägg sedan till kontorsstädning, reception, väktare, gemensamma skrivare, kaffemaskiner och allt annat blir det minst hälften till i besparing.

Att erbjuda någon arbete på distans huvuddelen av arbetstiden ger rejäla besparingar. Den som är egen företagare med konsultverksamhet kan få ett större boende i KAK eller Skinnskatteberg eller Surahammar och ha kontoret hemma. Dagens teknik med Zoom, Microsoft Teams och Skype är bara ett av flera led i en kedja som gjort distansarbete till motivation för en ny våg av inflyttare.

Problemet är att många kommunpolitiker lever kvar i ett 1980-talstänk när faxmaskiner var informationsteknologi – och det gör att man inte ser möjligheterna.  Man tror att folk behöver buss för att ta sig till jobbet.

I år skriver vi 2021. Internet kära konfirmander, Internet!

Någon har byggt ett nytt hus i Ytternäla, vilket inte skett sedan kanske 1890-talet

Att flytta ut har blivit en rörelse och detta är den största chansen på decennier för våra kommuner att få inflyttare som är ”lönsamma” för kommunen.

Som betalar in mer än de kostar – och det kan man inte bara missa.

Jag körde bil genom Ytternäla, som ligger i skogen mellan Lillsvan och Rölö, och fick en sådan chock att jag höll på att kvadda ner bilen i Nälabäcken. Någon har byggt ett nytt hus i Ytternäla, vilket inte skett sedan kanske 1890-talet.

En plats med två kilometer till postlådan. Halleluja! Heureka!

Det är tidens tecken. Människor söker livskvalité.

Om kommunerna i Västra Mälardalen förstår att värna sina naturvärden och skydda den livskvalité som finns med tysta orörda landskap ser framtidens ljusare ut än på länge. Det gäller bara att se möjligheterna.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-