Köping
16:00 | 31 januari 2018

Så tacklar Köping akut hemlöshet

Anders Bastås om situationen för de hemlösa i Köping.

Anders Bastås på Hela Människan. Foto: Michaela Ericzén

För bara två år sedan fanns ett tiotal hemlösa personer i Köping, och Socialstyrelsens senaste rapport vittnar om fler personer i akut hemlöshet runt om i landet. När Magazin24 besökte Hela Människan innan jul stod det klart att så inte var fallet i Köping.

– Jag känner för närvarande inte till någon som är hemlös i den meningen att de inte har tak över huvudet, värme och något mjukt att sova på. Sedan finns det flera som bor på ett sätt som kanske inte är önskvärt eftersom det är olika former av tillfälliga lösningar, säger Anders Bastås, verksamhetschef på Hela Människan Köping.

För två år sedan samarbetade Hela Människan med Svenska kyrkan och kommunen i det tillfälliga härbärget i Tunadalskyrkan, men kan i dag inte erbjuda någon form av boende. 

– Kommunen har ordnat med ett stödboende på Brogården i Kolsva, och Nibblebo i Köping. Sedan är det några som är placerade på behandlingsboenden och vissa har gått bort. Det gör att vi inte har några akut hemlösa idag.

– Det känns naturligtvis väldigt skönt att inte längre mötas av personer som har sovit utomhus eller i en trappuppgång som kommer in direkt när vi öppnar för att de måste ha värme och lite vila.

Anders Bastås menar att hemlöshet är ett komplext ämne som innefattar både bostadspolitik, missbrukspolitik och psykiatri.

– Många hemlösa är det på grund av psykiatrisk problematik i grunden, för att de på något sätt nöjer sig med det livet. När man pratar med politiker om situationen så utgår de ofta från att människor gör logiska val, men det tänket räcker inte i den här frågan. De som är drogberoende eller har psykiatrisk problematik gör inte alltid rationella val.

Gällande bostadspolitik menar Bastås att en person med ett drogmissbruk har lättare att leva ett normalt liv om denne får ett hyreskontrakt i ett hus där det inte bor andra med liknande problem.

– I ett så kallat kategoriboende blir det svårt att hålla sig från missbruk, säger han och fortsätter.

– Man bygger en hel del i Köping, men det är väldigt dyra hyror. Sedan blir det självklart en kedjereaktion, så att andra lägenheter blir lediga, men de som redan står utanför blir oftast inte en del av den kedjan.

Vad kan man göra som privatperson för att hjälpa till på lokal nivå?

– Köpingsborna har visat en väldigt stor generositet, vi får in varma kläder, skor och det finns flera som stickar mössor och vantar inför vintern. Sedan är det väldigt många som skänker saker till vår second hand-butik. 

Sedan drygt ett år tillbaka samarbetar Hela Människan med ICA Maxi i Köping, som ger bort livsmedel som nått sista försäljningsdatum. Av dessa livsmedel tillverkar Hela Människan matlådor som de sedan ger bort på fredagar.

I och med att Hela Människan beviljats utvecklingsbidrag genom LEADER kommer de bygga ut sitt kök, och därmed kunna tillaga fler portioner som de planerat att sälja för en mindre summa.

– På det sättet kan vi nå mycket större grupper, till exempel personer med låg pension, ungdomar med föräldrar som har svårt att hålla i pengarna eller till unga föräldrar med barn som inte får pengarna att räcka. Idag riktar vi oss främst till de med missbruksproblem, därför känns det angeläget att nå fler grupper i samhället.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-