Köping
11:46 | 12 november 2021

Storslagen musikal först ut efter pandemipausen

Hagateatern slår på stort när kulturlivet återigen kan blomstra och sätter upp Broadwayklassikern RENT.

Hagateatern med Camilla Tengström, Hilda Svanström, Mikael Trkulja, Mats Andersson och Oscar Olsson i spetsen ser fram emot höstens vinterns premiär. Foto: Michaela Ericzén

Tre år har gått sedan Hagateatern bestämde sig för att sätta upp RENT och för ett år sedan skulle premiären egentligen ha varit. Varför det inte blev av vet vi alla vid det här laget.

Men det var inte heller en självklarhet att Hagateatern skulle sätta upp en till musikal med Camilla Tengström som regissör.

– Jag har regisserat två musikaler tidigare och involverade då ”Truck” som musikaliskt ansvarig i framförallt Shrek. Efter det var han sugen på att fortsätta med musikaler men jag sa att nej, nu räcker det för min del. Nu gör vi något annat, om vi inte gör RENT, som är min stora musikalkärlek sedan ungdomen, berättar regissören Camilla Tengström.

Camilla Tengström och Mikael Trkulja. Foto: Michaela Ericzén

Drygt en vecka senare föreslog Mikael ”Truck” Trkulja att de skulle göra just RENT.

– Då var det ganska lätt att bestämma sig för det, säger Camilla med ett skratt.

Musikalen RENT är skriven av Jonathan Larsson, som dog av en sprucken aorta kvällen innan Broadwaypremiären den 25 januari 1996. RENT har belönats med en Tony Award för bästa musikal och spelades i tolv år på Broadway.

– Han skrev den för att han ville locka MTV-generationen till teatern, därför är det mycket poplåtar och aktuella ämnen, säger Mikael Trkulja.

Han har översatt hela föreställningen från engelska till svenska och har många roller i produktionen, både som regissör, musikaliskt ansvarig och spelar Mark Cohen som är en av huvudrollerna.

På sin hemsida beskriver Hagateatern föreställningen med följande ord:

”RENT tar sitt avstamp på julafton 1989 i New York, därefter skildrar musikalen det närmaste året för en grupp socialt utstötta individer som bor på ett loft i ett rivningshus i Alphabet City, New York. Den berättar historien om en grupp vänner som kämpar med motgångarna i livet och utspelar sig under 1980-talets sista år och år 1990. Bästa vännerna och rumskamraterna Mark och Roger är huvudfigurer. De kämpar med sina respektive karriärdrömmar. Mark vill bli filmskapare, Roger vill bli musiker. Tom Collins är deras före detta rumskamrat som numera undervisar i ”Filosofi i datoråldern”. Collins träffar och blir förälskad i Angel, en dragqueen, och de utvecklar ett förhållande. Mimi är en strippa som älskar Roger. Maureen är Marks numera lesbiska ex-flickvän som är tillsammans med överklassjuristen Joanne. Benjamin Coffin III är ägaren av området där vännerna bor, han är också en före detta rumskamrat som sedan gifte sig och hamnade i överklassen. Många av rollfigurerna är HIV-smittade och kämpar för rättvisan mot döden.”

Foto: Monika Olsson

– Den tar upp ämnen som fortfarande är aktuella. Livet, döden och glädje, säger Camilla.

– Den tar upp glädjen för livet, säger Mikael.

Det krävs en stor ensemble för att sätta upp en så stor musikal som RENT, Hagateatern har mellan 35-40 personer i ensemblen för den stundande uppsättningen.

– Det är mycket för att vara lilla Haga, det är det, säger Camilla.

Foto: Monika Olsson

Hur mycket skiljer sig RENT från de musikaler ni har gjort tidigare?

– RENT är en mycket större utmaning än Shrek, nu är det minst 90 procent sång jämfört med Shrek som var 50/50, säger Mikael.

– Det är så viktigt att musiken blir rätt, och sedan är det upp till mig att se till att vi förmedlar skådespel genom sången. Men jag vågar påstå att vi har lyckats, säger Camilla.

För att kunna repa under pandemin har de repat i mindre grupper och med stort avstånd mellan varandra, och så fort det stod klart att restriktionerna skulle lyftas började hårdträningen inför premiären den 26 november.

– Det har varit jätteroligt att vara en del av det här och det har varit väldigt speciellt att repa i smågrupper och mer utspritt, men det har löst sig bra, säger Hilda Svanström som har en större ensembleroll i RENT.

Oscar Olsson som spelar huvudrollen Roger Davis instämmer.

– Det är en rejäl utmaning för hela Hagateatern att sätta upp RENT, för det är utmanande både skådespelarmässigt och framförallt sångmässigt. Det känns fantastiskt att vi snart kommer att gå i mål med det, säger Oscar Olsson.

Efter premiären den 26 november följer sju stycken föreställningar, varav den sista spelas den 5 december.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-