Krönika
15:00 | 23 september 2021

Det hänger löst

Harry Holm skriver om en blind kioskägare, kontanter och Socialdemokraterna.

Bankomaterna hänger löst. Men kontanter behövs. Inte bara för att var fjärde som är över 70 år står utanför den digitala världen.

Gatan Wall Street, på ön Manhattan i New York, är känd som ett av världens rikaste finanscentrum. Arbogas Wall Street heter Nygatan. Där har vi haft fyra banker, Sparbanken, SE-banken, Handelsbanken och Nordea. Men antalet banker krymper ständigt, här som i hela landet.

På orter där banken försvinner brukar också bankomaten plockas bort. Och även i de bankkontor som finns kvar kan det vara svårt att få ut kontanter.

För vår minimala veckopeng kunde vi – som varit med ett tag – som barn köpa både ettöres och tvåöres kola. Till exempel i Sigurds Kiosk i Skinnsberg. Sigurd var blind men kände med fingrarna över mynt och sedlar och det blev aldrig fel.

Vi som var unga då minns honom som en mycket snäll man. Men en gång blev Sigurd arg, vilket jag återkommer till.

Nu är både Sigurd och kiosken borta. Det verkar snart också kontanterna vara, både mynt och sedlar hänger löst. Allt ska gå digitalt. Över ”datorn”, och det är inte bra.

Det är ett faktum att var fjärde personer över 70 år står utanför det digitala.

Så, vad är det för land som tillåter teknikutvecklingen att utestänga människor? Det här kommer inte att ändra sig när tiden går. För även många av de äldre som idag betalar via swish och liknande kommer att tappa kunskapen. Var fjärde över 90 år blir dement, många tidigare än så.

Även andra, till exempel de som har svårt med synen, kan som Sigurd i kiosken klara att hantera mynt och sedlar, men har svårt med kort och kod. Alla kan läsa skylten ”Endast kortbetalning” i affärer som inte kan sälja något alls när det blir elavbrott.

Och vi minns it-attacken mot Coop i somras då det bara var att stänga.

När de digitala kassorna inte fungerar, då fungerar kontanter.

Nu drar Amazon 30 kronor i en sorts avgift, månad efter månad.

Svårigheterna att handla med kontanter har gjort att allt färre använder bankomater. Det kan till en del bero på att det finns allt färre sådana. Men mest har det nog att göra med pandemin, som fick fler än någonsin – även mig – att handla över nätet.

Där finns det också risker. Jag har hört skrämmande exempel från den amerikanske it-handelsgiganten Amazon.

Och då menar jag inte bara hur bolaget hanterar sina anställda (kameraövervakning och angiverisystem bland annat).

En bekant beställde en ganska enkel vara och måste då över nätet betala i förskott med sitt kontokort. Samtidigt kryssade han i en ruta om man ville ha nyhetsbrev.

Varan kom. Men nu drar Amazon 30 kronor i en sorts avgift, månad efter månad. Det enda numret man kunde ringa för att avsäga sig var det ingen som svarade på, det andra gick till USA.

Tacka vet jag Klarna. Jag beställer stort som smått, varor av skilda slag, och behöver inte ta risken att uppge några kontokortuppgifter. Det kommer en faktura att betala om två veckor, det vill säga då jag hunnit se att varan kommit fram och varit hel.

Statsministern försökte avbilda SD-Åkesson som släkting till en viss Adolf. 

Riksdags-starten blev i år en märklig historia. Löfvens tal förstärkte intrycket av att S blivit dörrmatta åt C, delvis intygat av V-Dadgostar. Medan statsministern försökte avbilda SD-Åkesson som släkting till en viss Adolf.

Därefter överöste såväl motståndare som medlöpare Stefan med lovord och presenter. Och all ilska var väck.

Men han i kiosken, som jag berättade om, han blev arg: En skinnsbergare, rörd av starka drycker, utmanade Sigurd på fingerkrok. Snäll, som kioskägaren var, så ställde han upp.

När den påstrukne kände att han höll på att förlora så försökte han vrida om Sigurds finger. Men då var det slut på snällheten, den blinde vred tillbaka så bestämt att kundens finger gick av och blev hängande i huden.

Apropå det och mot bakgrund av hur vridet allt blev efter förra valet:

Inför nästa val undrar jag om inte det anrika partiet S hänger löst.


VECKANS…

[+] Efter att ha blivit avsatt flera gånger avgår Stefan Löfven i november, som en fördröjd men välkommen valutgång.

[–] Det har aldrig sprängts och skjutits och rånats och eldats bilar mer i vårt land än nu.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-