Torsten Granberg – en granskning av hans bolag
Från tänkta vätgasanläggningar till konsultverksamhet inom tandvård och rättstvister…
Från tänkta vätgasanläggningar till konsultverksamhet inom tandvård och rättstvister…
Allt från tänkta vätgasanläggningar till konsultverksamhet inom tandvård. Vi följer Torsten Granbergs bolag och läser ett stort antal domstolshandlingar. Vi hittar konkurs, betalningsförelägganden och rättstvister.
Plagazi vill bygga en vätgasfabrik på Sjötullen i Köping. För ändamålet bildades dotterbolaget Köping Hydrogen Park i november 2022. Dotterbolaget beskrivs i ansökan till miljödomstolen som ett samarbete mellan Köpings kommun/VME och Plagazi AB.
Samarbetet mellan Plagazi AB och Köpings kommun/VME har skett i en styrgrupp utan protokollförda beslut och utan möjlighet till insyn. Det har pågått sedan 2019.
Vi frågar kommunen om någon kreditupplysning gällande Plagazi AB har begärts in. Samhällsbyggnadsförvaltningen svarar att markanvisningsprocessen inte har startat och att någon kreditupplysning därför ännu inte har efterfrågats.
Plagazi AB ägs av Torsten Granberg från Båstad. Bolaget bildades 2007. Den senaste årsredovisningen visar ett minusresultat på 11,1 miljoner kronor. Vi har tidigare granskat Plagazi AB i över 30 artiklar genom att läsa ett stort antal allmänna handlingar från flera statliga myndigheter, skattemyndigheten, bolagsverket, inlagor till Mark- och miljödomstolen, konsultrapporter med mera.
Utan att ha undersökt bolaget närmare har VME, Västra Mälardalens Energi och Miljö AB betalat över 700 000 kronor för Plagazis advokatfirma Fröberg & Lundholm, som sköter bolagets ansökan till Mark- och miljödomstolen (MMD) samt till konsultföretaget Wescon AB. Aktförvarare är Köpings kommun. Ansökan till MMD har dragits tillbaka för att kompletteras.
Magazin24 har tagit del av Plagazis kreditupplysning. Vi ser att minst en av bolagets företrädare har varit inblandad i en konkurs. Vi noterar också att Plagazi AB har flera betalningsförelägganden. Samtliga har betalats, ibland efter förlikning i domstol.
Torsten Granberg driver flera bolag parallellt, ofta tillsammans med sin son Gustav Granberg, extern vd för Plagazi AB. Gustav Granberg är utlandsboende. Flera av bolagen delar telefonnummer och boxadress i Båstad.
Bolagen är aktiva inom olika verksamhetsområden. Att bygga nyckelfärdiga vätgasanläggningar. Rengöring av oljecisterner. Konsultverksamhet inom företagsorganisation. Uthyrning av fastigheter. Agentur och återförsäljare inom hushålls- och inredningsdetaljer. Ja – ett av företagen uppges bedriva konsultverksamhet inom tandvård och tillverkningsindustri.
Eftersom Torsten Granberg är inblandad i en tidigare konkurs, anger samtliga kreditupplysningar för bolagen att minst en av företrädarna har kopplingar i andra företag med konkurs. Denna skrivning kommer också att finnas i Köping Hydrogen Park, när den första årsredovisningen har lämnats in.
Här är Torsten Granbergs fem bolag:
Allbright
Allbright AB bildades 2015 och försattes i konkurs 2017. Handlingarna finns i Stockholms tingsrätt. Torsten Granberg var ensam styrelseledamot i bolaget, varför styrelsen inte var komplett.
Den 5 juni 2017 skriver Torsten Granberg till domstolen:
”Allbright AB är på obestånd. I egenskap av ställföreträdare för bolaget får jag på den angivna grunden ansöka om att bolaget försätts i konkurs.”
I förvaltarberättelsen som inkom den 9 april 2018 uppger konkursförvaltaren: ”Vid edgångssammanträde den 1 augusti 2017 avlade styrelseledamoten Torsten Granberg ed på bouppteckningens riktighet.” Vid sammanträdet 2018 gjordes flera tillägg och ändringar. Vi läser:
”Ordföranden erinrar om bouppteckningssedens vikt och betydelse, samt det straffansvar som kan följa vid lämnande av oriktiga uppgifter”.
Konkursutredningen beskriver konkursen som ett resultat av en ”svag affärsmässig utveckling och ett flertal tvister i bolaget.” Utredningen uppger att en maskin och inventarier har överförts till Slice AB, ett annat av Granbergs bolag. Stockholms tingsrätt konstaterar att köpet inte kan ha skett på marknadsmässiga grunder, då en kreditupplysning visar att Slice AB saknar betalningsförmåga.
Allbright beskrivs ha haft flera skulder. Dessa minskade efter ett lån från Almi Gävle/Dala på 750 000 kronor. Almi går enligt förvaltningsberättelsen med på en nedskrivning av lånet från 750 000 kronor till 500 000 kronor. När konkursen avslutas den 18 juni 2020 utbetalas 18 525 kronor till Almi.
Ett halvår tidigare har Köpings kommun tecknat en avsiktsförklaring med Plagazi AB. Parterna hoppas enligt denna handling på ett långvarigt energisamarbete.
Flera domstolsärenden har föregått Allbrights konkurs:
Bolaget Conatio Invest på Gotland AB ansökte den 12 april 2016 om att sätta Allbright i konkurs. Conatio hävdar att Allbright var på obestånd då Allbright meddelat att de inte hade pengar i kassan för att betala en skuld på 43 750 kronor avseende konsultarvode. Conatio Invest på Gotland AB har även haft namnet Bronzyxan Invest AB. Båda bolagen har stämt Torsten Granberg och två av hans bolag, Allbright och Slice AB i Stockholms och Helsingborgs tingsrätter.
Den 16 maj 2016 ansöker Bronzyxan på Gotland AB om att försätta Allbright i konkurs. Bronzyxan har lånat ut 1,5 miljoner till Allbright eftersom Bronzyzan ansåg att Allbright hade en bra affärsidé. En lånerevers upprättades där det framgår att 50 procent av aktierna i Allbright samt personlig borgen, såsom för egen skuld, skulle ställas av Torsten Granberg. Bronzyxan uppdagade i samband med uteblivna betalningar att säkerheten i form av 50 procent av aktierna inte gick att införliva. Aktierna var i själva verket pantsatta hos Almi Företagspartner, vilket Almi bekräftat.
Bronzyxans företrädare och Torsten Granberg hade enligt tingsrättens handlingar olika uppfattningar om vad som hänt. Då Torsten Granberg kunde visa upp ett låneavtal på 2,5 miljoner konstaterade tingsrätten att Allbright den gången inte var på obestånd. Bronzyxan dömdes att betala Allbrights ombud: 42 000 kronor. Allbright företräddes av advokatbyrån Hammerskiöld & Company. Bolaget återfinns i konkursen över leverantörsskulder. Allbrights skuld till Hammerskiöld och Company är cirka 400 000 kronor. Advokatfirman går med på att skriva ner skulden till 35 procent, men får ändå inga pengar i konkursen.
Nedslag i några rättstvister:
Ett ärende pågår mellan Allbright AB och Finnström Holding AB i Gävle tingsrätt under 2016 och 2017. Ärendet gäller en tvist om maskiner.
I Helsingborgs tingsrätt beslutas om en förlikning mellan Allbright och företaget Delete den 28 mars 2017. Delete har ansökt om betalningsföreläggande på grund av uteblivna betalningar för utfört arbete. I förlikningsdomen går Torsten Granberg med på att betala 100 000 kronor till Delete. I Allbrights konkurs konstaterar konkursförvaltaren senare att insättningen från Allbright till Delete har bokförts som ”Advokatkostnader”, men gällde i själva verket en förlikning.
Den 2 oktober 2018 ansöker Bronzyxan på Gotland om en stämning mot Torsten Granberg. Bronzyxan yrkar på en ersättning på 1 370 821 kronor jämte ränta samt ersättning för sina rättegångskostnader. Enligt Bronzyxan, tidigare Conatio Invest, har Torsten Granberg gått i personlig borgen vid lånet på 1,5 miljoner kronor. Torsten Granberg bestrider käromålet. Tingsrätten dömer Torsten Granberg att betala 450 000 kronor. Vardera part bär sina egna rättegångskostnader.
Plagazi AB
Enligt kreditupplysningsföretaget Krafman har Plagazi åtta betalningsförelägganden på fem år. Några ärenden har gått till domstol. Betalningsföreläggandena gäller betalningar till redovisningsbyråer, webbdesigners, advokatkostnad och även utebliven betalning till bolagets egen revisor.
Ärende i Stockholms tingsrätt:
Made Organisation Kommanditbolag har ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten för utlägg de stått för vid ett projekt i Serbien. Made Organisation saknar betalning på 40 000 kronor på utlägg för bland annat flygresor till Serbien, en resa som Torsten Granberg deltog i. Företaget har ingått muntligt avtal med Torsten Granberg som lovat att utläggen kan faktureras Plagazi AB. När så sker, bestrider Torsten Granberg fakturan och skriver på en handskriven lapp: ”Plagazi avvisar härmed alla påhittade fakturor. Vi ämnar debitera er för oriktiga uppgifter”.
Kronofogdemyndigheten lämnar den 27 april 2021 över ärendet till Stockholms tingsrätt. Då Made Organisation inte erlägger sin tilläggsavgift avskrivs ärendet.
Slice AB
Slice AB bildades år 2000. Torsten Granberg äger 100 procent av aktierna. Styrelsen består av Torsten och Gustav Granberg. Slice AB har inga anställda. Senaste årsredovisningen visar att bolaget gick plus med 2,2 miljoner kronor 2022.
Slice AB har enligt sin årsredovisning ett ägarintresse i Cindrigo Holding Ltd, där Plagazis Senior Advisor Jörgen Andersson ingår.
Slice International AB
Detta bolag bildades 2008, ett år efter Plagazi AB. Bolaget skall bland annat bedriva konsultverksamhet inom tandvård. Torsten Granberg kontrollerar 100 procent av aktierna. Gustav Granberg ingår i styrelsen. Bolaget gick med 5,9 miljoner kronor plus enligt den förra årsredovisningen, som anger att Slice International AB är ett helägt dotterbolag till Slice AB.
Årsredovisningen har upprättats av redovisningskonsult Karin Dahlén vid Redovisningsbyrån Ludvig & Company. Ludvig & Company återfinns i Plagazis kreditupplysning. Redovisningsbyrån har ansökt om ett betalningsföreläggande på 1 130 kronor gällande Plagazi AB.
Ärenden i Stockholms tingsrätt:
Bjärnums Bygg AB ansöker den 20 oktober 2009 om att sätta Slice AB i konkurs.
Bjärnums Bygg AB har på uppdrag av Slice AB utfört arbete på en fastighet i Stockholm under 2009. Samarbetet inleddes redan 2007, då arbete gjordes på en fastighet i Båstad. 2009 skrevs inga skriftliga avtal. Torsten Granberg bestrider för Slice AB fakturan på 149 381 kronor i sin helhet. Bjärnums Bygg AB håller därför inne med fönster och dörrar för att få betalt.
Tingsrätten meddelar att det ankommer på Bjärnums Bygg att visa att Slice AB är på obestånd. Då företaget inte kan göra det avskrivs ärendet från Stockholms tingsrätt den 14 december 2009.
Den 5 juli 2012 träffade Ehring & Partners AB ett muntligt avtal om redovisningstjänster gällande både Slice AB och Plagazi AB. Slice och Plagazi var inte nöjda med utförda redovisningstjänster hos ett annat bolag. Ehring & Partners AB tog över uppdraget den 31 augusti 2012. Uppdraget avsåg löpande redovisning och årsbokslut för både Slice AB och Plagazi AB. Företagen fakturerades 93 122 kronor respektive 30 000 kronor. Plagazi AB betalade sin faktura på 30 000 kronor. Slice AB bestred sin faktura. Ehring & Partners beskriver att Slice AB:s redovisning varit mycket tidskrävande på grund av oordning. Slice AB sa upp samarbetet efter avslutad redovisning. Tingsrätten beslutar om en förlikning där Slice AB ska betala 32 500 kronor. Parterna står för sina rättegångskostnader.
Conatio Invest på Gotland, som ansökt om att sätta Allbright i konkurs, ansökte den 12 april 2016 om att sätta Slice AB i konkurs. Kronofogden delger Torsten Granberg konkursansökan den 12 april 2016 hos dennes revisor på Sveavägen i Stockholm. En handling noterar att Torsten är upprörd och tar emot delgivningen utan att kvittera den.
Den 26 februari 2013 stämmer Slice AB Energibolagen Opcon Aktiebolag och Opcon Energisystems på 1 miljon kronor plus rättegångskostnader. Torsten Granberg menar att han inte fått betalt enligt sitt konsultavtal. Stockholms tingsrätt avskriver ärendet.
Köping Hydrogen Park AB
Bolaget registrerades i november 2022 och har ännu inte lämnat in någon årsredovisning.
Köping Hydrogen Park AB och Plagazi Schweiz ingår i en koncern där Plagazi AB är koncernmoder.
Torsten Granberg kontrollerar 25–50 procent av aktierna. Köping Hydrogen Park har under lång tid använt Köpings kommunvapen i sin marknadsföring. Sedan Magazin24 frågade kommunchefen om Plagazi/Köping Hydrogen Park har tillåtelse att använda Köpings logotyp/stadsvapen i sin marknadsföring, togs den bort sommaren 2023.
Befattningshavare i bolaget är Torsten Granberg, VD, och Henrik Oretorp, Vice VD.
Styrelsen består av Henrik Oretorp, ordförande, Torsten Granberg, styrelseledamot, Linnéa Lang, styrelseledamot samt Jörgen Andersson, styrelsesuppleant.
Det finns välrenommerade internationella företag, med omfattande erfarenhet av att bygga stora industrianläggningar, till exempel inom vätgasproduktion. Varför har Köpings kommun inte tagit in konceptbeskrivning, teknikplaner och finansieringsmodeller från någon av dessa?
Varför vill Köpings kommun samarbeta med Torsten Granberg och Plagazi AB, som saknar erfarenhet av vätgasproduktion i en stor industrianläggning, som skall byggas från grunden?
Plagaziprocessen, ett av Torsten Granberg hyllat patent, tillämpas inte någonstans i världen.
Vi ställde frågan till Annika Duán och Elizabeth Salomonsson innan vi publicerade vår första artikel i vår omfattande granskning, i maj 2023.
Annika Duán svarade:
– Torsten Granberg är den ende som visat intresse för Köping. Ingen annan har hört av sig.
Vi fortsätter vår granskning med koppling till en planerad vätgasfabrik i Köping.
Som alltid är vi noga med vår dokumentation ur offentliga källor. Våra artiklar tidigare har byggt på information från bidragsansökningar till statliga myndigheter, konsultrapporter, uppgifter från bolagsverket och skattemyndigheten, inlagor till Mark- och miljödomstolen, vetenskapliga rapporter och handlingar hos Köpings kommun.
Plagazi har tagit tillbaka sin ansökan hos Mark- och miljödomstolen om att få tillstånd att bygga en vätgasfabrik på Sjötullen, nära två bostadsområden (Kungsängen och Malmön) och nära Yara.
Det är alldeles för många frågetecken, som vi uppmärksammat och dokumenterat. Inte minst måste säkerhetsfrågorna få en djupare och mer allsidig belysning. Det har konsultföretaget WSP, på uppdrag av Samhällsbyggnadsförvaltningen i Köpings kommun, påpekat. Det kräver en så kallad QRA-analys, en säkerhetsanalys där samtliga relevanta parametrar blir belysta.
Plagazi/Köping Hydrogen Park uppger att man avser att genomföra en sådan och lämna in en ny ansökan om miljötillstånd på Sjötullen hos Mark-och miljödomstolen.
När det blir aktuellt med markanvisning och markupplåtelseavtal kommer både bolaget Plagazi och entreprenören att synas närmare av Köpings kommun.
Vi har påbörjat denna process i veckans granskning.