Köping
12:34 | 25 maj 2023

Vafabmiljö avvecklar verksamheten på Norsa värmeverk

VME om beslutet: ”Bortfallet av fjärrvärme från avfallsförbränningen kommer att ersättas med fjärrvärme från våra egna produktionsanläggningar”.

Norsa värmeverk. Foto: Vafabmiljö

På Norsa värmeverk i Köping energiåtervinner Vafabmiljö avfall, främst restavfall. Energin blir sen till fjärrvärme för Köpingsborna. I dagsläget har Vafabmiljö ett avtal med Västra Mälardalens Energi & Miljö AB (VME) om att leverera fjärrvärme. När avtalet löper ut den 30 juni 2024 kommer Vafabmiljö att avveckla verksamheten. Vafab Miljö skriver följande i ett pressmeddelande:

”Värmeverket har drivits av Vafabmiljö de senaste 15 åren, innan dess var Köpings kommun ansvarig för verksamheten som ligger tillsammans med VME:s övriga värmeverksamhet i Köping på Norsa industriområde. Anledningen till att Vafabmiljö avvecklar anläggningen är att vi behöver renodla vår verksamhet, att producera fjärrvärme ingår inte i förbundets kärnverksamhet. Dessutom har vi ett stort investeringsbehov framåt, bland annat med investeringar kopplade till den nya förpackningsförordningen samt ny- och ombyggnation av återbruk”.

– Vi har förhandlat med VME kring ett övertagande av anläggningen. Tyvärr har vi inte lyckats nå fram till ett avtal. Avfallsförbränning är inte en del av vår kärnverksamhet och en fortsatt verksamhet på Norsa skulle innebära stora investeringar eftersom anläggningen är i behov av omfattande renovering, säger Staffan Jansson, ordförande på Vafabmiljö i pressmeddelandet.

I dagsläget arbetar 13 personer på värmeverket. Verksamheten kommer fortsätta över nästa eldningssäsong fram fram till 30 juni 2024.

– Det känns aldrig bra att behöva avveckla en verksamhet. Vi kommer att ta ett stort ansvar för att avvecklingen ska gå så bra som möjligt och med stor hänsyn till våra medarbetare på Norsa, säger Sabine
Dahlstedt, förbundsdirektör på Vafabmiljö.

I ett pressmeddelande från VME skriver de så här beträffande nedläggning av avfallsförbränningen på Norsa värmeverk:

”Avvecklingen kommer ej att påverka VME:s förmåga att leverera fjärrvärme. Bortfallet av fjärrvärme från avfallsförbränningen kommer att ersättas med fjärrvärme från våra egna produktionsanläggningar, i första hand från flis och pelletspannor. Långsiktigt utreder vi olika alternativ för ytterligare egen produktion i framtiden. Vi ser fortfarande en långsiktig mix av spillvärmeleverans från vår lokala industri i kombination med egen fjärrvärmeproduktion som vår produktionsmodell”.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-