Kungsör
08:08 | 3 juli 2020

Fredrick Federley får i uppdrag att granska djurtransporterna i EU

Europaparlamentarikern från Kungsör tar plats i nyinrättat granskningsutskott: "Nu ska vi se till att djuren får det bättre".

Europaparlamentariker Fredrick Federley (C). Foto: Pressbild

Kungsörssonen och Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) kommer att bli en av de 30 ledamöter som ska granska EU:s djurtransporter i ett nyinrättat granskningsutskott. Det nya utskottet har i uppgift att undersöka om djurtransporter som genomförs inom EU, samt de som åker ut från unionens gränser, håller sig till de lagar och regler som medlemsstaterna och EU har bestämt.

– Nu ska vi se till att djuren får det bättre, säger Fredrick Federley i ett pressmeddelande från Centerpartiet.

Några av de lagar och regler som Federley och hans kollegor ska se till följs är bland annat att djuren inte får vistas för varmt, det vill säga över 30 grader, eller att transporterna är för trånga.

– Under hela tiden som jag har varit Europaparlamentariker har djurens välfärd legat mig varmt om hjärtat. Jag är stolt över att jag får vara med och se till att djurtransporterna följer reglerna. Bryter man mot lagen så ska man straffas. Djur måste så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende, säger Federley.

Kommande vecka ska platserna i granskningsutskottet formellt klubbas av EU-parlamentet och om ett år ska en helomfattande granskningsrapport från utskottet rapporteras.

– Det är ofta som vi ser rapporter om djurtransporter i Europa med fruktansvärda förhållanden. Att djurtransporter inte håller sig till lagen är oacceptabelt. Det är en och en halv miljard levande djur som transporteras inom EU varje år. En enorm industri. Det minsta vi kan kräva är att minimireglerna följs, säger Fredrick Federley.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-