KUNGSÖR
18:00 | 20 maj 2022

Lisbet Hedberg i Kungsör minns

Kungsör isbet Hedberg, 85, är en glad pensionär på Bygatan. Hon njuter av sina dagar i frihet utan plikter. Hon gläds åt många minnen från ett rikt liv.

Lisbet Hedberg har varit journalist på Borås Tidning, Expressen och Svenska Dagbladet. I Kungsör minns många henne som redaktör för Kungsörs Tidning, som utkom under ett år, 1985, en gång i månaden.

Lisbet föddes i Hedvig Eleonora församling. En fiiin församling i Stockholm. Hennes pappa var redaktör på Dagens Nyheter i hela sitt yrkesliv och gav ut böcker om hur Sverige styrs och regeras. Han träffade Lisbeth mamma, Gretel, på Stockholms högskola.

Lisbet gifte sig med juristen Anders Hedberg, bodde först i Roslags Näsby, men flyttade till Borås sedan maken fått jobb på Handelsbanken i staden. De fick tre barn tillsammans.

– Jag ville gärna börja jobba med något roligt, men det var svårt eftersom det inte fanns några daghem på den tiden.

En dag satte Lisbet på sig sin fina Chanelldräkt och gick upp till Tore G Wärenstam på Borås Tidning. En stor profil i staden. Han ägde tidningen och var dess chefredaktör. Han var också moderat riksdagsman. Lisbet hade bestämt sig för att vilja bli journalist.

Chefredaktören frågade:
– Vad kan fru Hedberg?

Hon svarade:
– Ingenting.

Då frågade chefredaktören:
– Vad är fru Hedberg intresserad av?

Hon svarade:
– Allting.

Tore G Wärenstam ansåg att nyfikenhet var den viktigaste egenskapen för en journalist – och Lisbet blev anställd!

Hennes första artikel handlade om bristen på daghem och hur detta hindrade många kvinnor i Borås från att jobba. Det blev en läsarstorm bland kvinnliga läsare som instämde i Lisbets kritik.

Efter tre år i Borås flyttade familjen Hedberg tillbaka till Stockholm, sedan maken Anders fått jobb på Johnsson-koncernen. Lisbet gick upp till Expressen och blev anställd av den legendariske redaktionschefen Sigge Ågren.

– Det blev bara 1 år på Expressen. Kollegan Annika Hagström förklarade: ”Lisbet, du måste skrika mer.”

Så är det i kvällspressen, och det passade inte Lisbets personlighet.

Lisbet gick upp till Svenska Dagbladet och blev anställd av redaktionschefen Lars Lagerstedt, en snäll göteborgare, en man med stil. Hon minns med glädje sina kollegor på SvD, Pia Hård af Segerstad och Monica Anrep-Nordin.

När Sparbankernas Fastighetsbyrå sökte folk, sökte Lisbet jobb – utan bakgrund i branschen. Hon ville pröva på något nytt. Att hon var kvinna låg henne i fatet, men hon blev anställd på kontoret i Näsby-Park.

1973 flyttade den då frånskilda Lisbet till Mellösa och öppnade eget mäklarföretag. Hon sålde hus och gårdar fram till 1983, då tidningsvärlden åter lockade.

Först Eskilstuna-Kuriren. Sedan Folket. 1985 blev hon lokalredaktör i Kungsör. Sedan startade hon Kungsörs Tidning, som kom ut under ett år.

Lisbet har också ansvarat för en skrivarstuga i SPFs regi och sjungit i kyrkokören med Monika Stark Hesselgren som ledare. Pandemin satte stopp för mycket.

– Nu när pandemin är över vill jag inte börja om på nytt. Jag har gjort mitt och med ålderns rätt kan jag ta det lugnt i stället, säger Lisbet och häller upp lite mera kaffe i sommarrummet i villan på Bygatan i Kungsör.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-