Västra Mälardalen
09:29 | 2 mars 2019

Mäklaren Sanna lever sin dröm

Tävlingsinstinkten, servicekänslan och drivet att själv kunna styra sin inkomst styrde Sanna Soininen mot hennes drömjobb som fastighetsmäklare

En av de bästa sakerna med mäklaryrket tycker Sanna Soininen är alla kundmöten. Foto: Michaela Ericzén

27-åriga Köpingstjejen Sanna Soininen har arbetat som fastighetsmäklare i fem år och arbetar i dag på Svensk Fastighetsförmedling i Köping, Arboga och Kungsör. Studierna för att bli mäklare påbörjades direkt efter studenten.

– Jag visste ganska tidigt att eftersom jag är driven och en tävlingsmänniska så ville jag ha ett jobb där hårt arbete lönar sig. Det var under gymnasietiden jag kom fram till att det var mäklare jag ville bli och la redan då till en kurs i juridik för att förbereda mig eftersom jag insåg att det skulle bli mycket sånt när jag pluggade till mäklare.

Sanna förklarar att det var tre grundstenar som avgjorde hennes karriärsval.

– Jag brinner för service och själva kundmötet, det blir en drivkraft. Momentet när både säljare och köpare är nöjda med affären, då känns det så bra i hjärtat. Sedan att hårt slit ska löna sig och ett intresse för fastigheter.

Efter studenten blev hon antagen till Fastighetsmäklarprogrammet på högskolan i Gävle och valde att studera de tre läsår som krävs för en examen.

– Två år plus praktik är kravet för att bli mäklare, och tre år ger en examen, förklarar Sanna och fortsätter:

– Jag tyckte att det var en jättebra utbildning som är väldigt bred. De sa direkt när vi började att de skulle krävas mycket av en. I min klass var vi 100 stycken från början, tredje året var det bara 30 procent som fortsatte. Sedan är det många som inte arbetar som mäklare i dag.

Att det är en utmanande yrkesroll förstod Sanna tidigt.

– Mäklaryrket är verkligen en livsstil, man är mäklare hela tiden var man än är och gör. Vi måste finnas tillgängliga på kvällar och helger, när det är en så stor affär som det är måste vi kunna finnas där för kunden så mycket som möjligt.

– Det kanske låter konstigt, men jag ser det knappt som ett jobb. Jag tänker inte att nu ska jag åka och jobba utan man lever med det hela tiden och det är verkligen det enda yrket jag kan tänka mig att ha.

På majoriteten av alla mäklarkontor är lönen helt provisionsbaserad, så även på Svensk Fastighetsförmedling.

– Det kan nog innebära en press för många, men det är framförallt en drivkraft. Ju hårdare du jobbar desto mer tjänar du.

Vilka egenskaper bör man ha för att vara mäklare?

– Man behöver vara stresstålig och klara av att ha många bollar i luften eftersom det är många olika affärer att hålla koll på. Sedan bör man vara självständig, flexibel och disciplinerad eftersom man själv lägger upp sina dagar.

Vilka är de vanligaste fördomarna om mäklaryrket?

– Det man får höra mest är att vi tjänar en massa pengar utan att jobba hårt för det och att det är ett väldigt glassigt och glamouröst yrke. Jag tror att det är skillnad på att vara mäklare i en större stad och på mindre orter, här blir det mer personligt och man har inte råd att göra misstag. Men jag tycker om den personliga kontakten och att man verkligen får möjligheten att vårda relationen till säljare och köpare.

– Många tror att vi står på visning, skriver kontrakt och så är det inget mer, men det är så mycket mer än så. En arbetsvecka när det är högt tryck kan man jobba omkring 70 timmar, då man sitter på kontoret från klockan 8 på morgonen till 22-tiden, ibland till midnatt, på kvällen. Och sedan visningar på kvällar och helger. Det är det många som inte vet, säger Sanna.

Utöver visningar, kontraktskrivningar och intag spenderas mycket tid på kontoret för en mäklare. Detta med anledning av det stora juridiska ansvaret som yrket innebär, samt ett ständigt arbete med att lägga in och hantera nya objekt för att allt ska kunna redovisas när en affär är klar.

Vad är det bästa respektive sämsta med ditt yrke?

– Personligen har jag svårt att säga något negativt om det då jag älskar det här och inte kan tänka mig att jobba med något annat, men generellt tror jag att många skulle säga att det är så mycket jobb. Men för mig är det inget problem just för att jag tycker att det är så roligt.

– Det bästa är kundmötet och känslan när alla är nöjda. När man lyckas tillgodose säljarens behov och de rekommenderar en vidare till nära och kära, eller hör av sig när det är dags för nästa affär.

Vilka arbetsroller finns på ett mäklarkontor?

– På Svensk Fastighetsförmedling är vi fyra fastighetsmäklare, tre mäklarassistenter och en ekonomiansvarig. På större kontor i storstäder kan de ibland ha en koordinator men det behövs inte här.

Vad, utöver att förmedla bostäder, kan en mäklare hjälpa till med?

– Värdering av fastigheter, gåvobrev och skrivuppdrag som innebär att när säljare och köpare redan har gjort upp hjälper vi med kontraktsskrivning, tillträde och deklaration.

Varför ska man välja en mäklare istället för att sälja privat?

– Framförallt för att man som privatperson inte vet vilka fallgropar som finns, anlitar man en mäklare har vi det juridiska ansvaret och ser till att allt går rätt till. Sedan har vi statistik på att man får ut ett högre slutpris när man säljer via mäklare.

Hur är det att förmedla fastigheter i tre olika orter?

– Det är roligt för att det är så varierande. Man kan gå från ett fritidshus mitt i skogen till en topprenoverad bostadsrätt i centrala Köping. Och vi ligger så bra till geografiskt sett, det är helt fantastiskt att jobba här och det är ett lagom stort område.

Vad ska man tänka på när man väljer mäklare?

– Jag tycker att man ska tänka på vad man får för pengarna, det är viktigt att välja någon som jobbar med bra kvalité rakt igenom. Som kund vinner man på att undersöka vad som ingår i tjänsten och vad man får ut av det, sedan är det såklart jätteviktigt att få ett förtroende för varandra och att mäklaren förstår vad kunden vill få ut av försäljningen, för det kan skilja sig markant. Det är inte bara högsta möjliga vinst som spelar roll, utan att man som mäklare tar hänsyn till vad säljaren vill.

Sanna tycker att man som blivande säljare bör kolla runt med banker och rekommendationer som baseras på tidigare kunders synpunkter.

– Man vill inte ha några överraskningar sen. Och hitta en mäklare som inte tar genvägar utan ser till att allt går rätt till genom hela processen.

Innan en visning förbereder Sanna bland annat med att ta med nya skoskydd. Foto: Michaela Ericzén
På visningar finns Sanna Soininen på plats för att informera eventuella köpare om bostaden. Foto: Michaela Ericzén
Foto: Michaela Ericzén

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-