Västra Mälardalen
06:59 | 27 april 2020

Mäklarna: Så påverkas den lokala bostadsmarknaden av coronavirusets framfart

Spridningen av coronaviruset påverkar stora delar av världen och många branscher. Även bostadsmarknaden påverkas, enligt lokala mäklare.

Jeanette Nyqvist, Fastighetsbyrån. Foto: Pressbild

Inga handskakningar, ändrade rutiner vid visningar och i vissa fall användande av munskydd.

Det är några av åtgärderna de lokala mäklarna vidtar på grund av den rådande situationen med coronaviruset. Men hur påverkas bostadsmarknaden lokalt av situationen med covid-19? Det var en av frågorna Magazin24 ställde till fyra lokala fastighetsmäklare.

Maria Hellström, Mäklarhuset:

Hur påverkas den lokala bostadsmarknaden av coronavirusets framfart?

– Min personliga bedömning är att bostadsmarknaden kommer att påverkas som alla andra marknader. De större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö nu till att börja med då bostäderna kostar mer där än här. Om inte coronan försvinner så kommer även marknaden kännas av här också. De som har tänkt att sälja avvaktar lite om de inte är tvungna.

Agerar ni som mäklare annorlunda under dessa tider?

– I vissa fall då vi besöker äldre personer så har vi munskydd på. Vi hälsar inte i hand och håller avstånd.

Hur påverkas visningarna av covid-19? Hur har ni ändrat era rutiner på visningar?

– Vi har ändrat strategin för visningarna och har enbart bokade visningar med högst två par i taget och har även med handsprit.

Andreas Skönebrant, Bjurfors:

Hur påverkas den lokala bostadsmarknaden av coronavirusets framfart?

– Vi har märkt vissa tendenser på att bostadsmarknaden påverkas av coronavirusets framfart. Dock har det hittills varit bra fart på våra försäljningar, framförallt fastighetsförsäljningarna (hus, radhus och parhus). Vi märker att marknaden blir mer differentierad och prisskillnaderna mellan olika objekt större, en mer rättvis marknad kan vi tycka.

Agerar ni som mäklare annorlunda under dessa tider?

– Vi vill ta vårt ansvar och minska smittspridningen. Vi stämmer av inför alla våra möten att motparten är frisk. Vi vill att alla känner sig trygga när de gör affärer via Bjurfors och vi kan lösa det flesta typerna av möten via fullmakter, på distans och digitalt. Kundens önskemål och vår strävan efter säkerhet är stor.

Hur påverkas visningarna av covid-19? Hur har ni ändrat era rutiner på visningar?

– Vi har absolut ändrat våra rutiner gällande visningar. Vi har inte längre öppna visningar och nu måste samtliga deltagare boka in sig. Är intresset stort delar vi upp visningen på olika slot-tider för att sprida ut besökarna. Vi tar inte i hand och vi frågar så att samtliga är friska om de ska medverka på visningarna. Önskas privata visningar löser vi det. Vi kan även erbjuda digitala visningar.

Jeanette Nyqvist, Fastighetsbyrån:

Hur påverkas den lokala bostadsmarknaden av coronavirusets framfart?

– Vi har inte sett några större förändringar på marknaden än så länge på grund av coronaviruset. Det äldre klientelet har dock blivit färre gällande visningar.

Agerar ni som mäklare annorlunda under dessa tider?

– Vi försöker sköta våra kontraktsskrivningar och tillträden med köpare och säljare separerade från varandra i olika mötesrum, har vi en part som är i riskgrupp ordnar vi gärna alternativa lösningar. I största allmänhet försöker vi minska antalet fysiska kundmöten och hanterar mycket av vår verksamhet digitalt.

Hur påverkas visningarna av covid-19? Hur har ni ändrat era rutiner på visningar?

– Angående visningar så använder vi oss av bokade visningar så att vi kan styra antalet besökare, vi försöker även att dela upp dessa besökare på tidslotter samt erbjuda enskilda visningar för de som vill och de som är i riskgrupp. Vi har inte visning om vi är sjuka eller om vi till exempel är förkylda. Vi är extra försiktiga, och är noga med handhygien och tar inte i hand. Jag som mäklare tar även en koll varje morgon med termometern att jag inte har feber.

Paulina Sjölin, Svensk Fastighetsförmedling:

Hur påverkas den lokala bostadsmarknaden av coronavirusets framfart?

– Vi ser i dagsläget ingen större förändring på bostadsmarknaden. Vi har fortsatt god tillgång på objekt och fortsatt många spekulanter som letar bostad i våra områden. Dock har vi noterat fantastiska budgivningar på våra fritidshus där vi ser att storstadsbor söker sig till landet. Vissa kunder avvaktar förstås på grund av att man inte vill ta emot besök i sin bostad.

Agerar ni som mäklare annorlunda under dessa tider?

– Självklart anpassar vi oss till myndigheternas rekommendationer. Vi arbetar endast med bokade visningar och kundmöten, erbjuder handsprit och skickar information till kunderna inför möte med instruktioner hur vi och de ska bete sig under rådande omständigheter. Exempelvis håller vi gott avstånd mellan personerna. Vi har hjälp centralt från vårt huvudkontor som ständigt uppdaterar och tillhandahåller verktyg till oss på den lokala orten.

Hur påverkas visningarna av covid-19? Hur har ni ändrat era rutiner på visningar?

– Vi har endast bokade visningar i tidsperioder, vilket betyder att vi får ett fåtal kunder åt gången på varje visning. Till exempel hade vi visning 13 april med 38 familjer som vi fördelade ut på visning under flera timmar för att undvika trängsel. Vi erbjuder även andra alternativ till de som inte har möjlighet att närvara exempelvis live-stream eller skickar separata filmer och bilder på objektet till de som så önskar.

Maria Hellström, Mäklarhuset. Foto: Pressbild
Andreas Skönebrant, Bjurfors. Foto: Björn Blomgren/Arkiv
Paulina Sjölin, Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Pressbild

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-