Debatt
18:08 | 17 mars 2021

Debatt: Kollektivavtal har hjälpt Sverige att klara krisen

Debattartikel från Socialdemokraterna angående kollektivavtalets dag.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Idag på kollektivavtalets dag kan vi konstatera att kollektivavtalen spelar en helt avgörande roll för hur vi hanterar effekterna av den ekonomiska krisen till följd av pandemin. Förra året förhandlades det fram över 500 nya kollektivavtal under avtalsrörelsen. Det är ett styrkebesked för den svenska modellen. Kollektivavtal ger både trygghet, bra villkor och löner samt goda omställningsmöjligheter.

Genom att fack och arbetsgivare på olika nivåer har tecknat dessa avtal omfattas i praktiken näst intill alla anställda inom privat sektor även utav möjligheten till korttidsarbete. Och av alla åtgärder som vidtagits under pandemin har systemet med korttidsarbetet varit en av de i särklass viktigaste.

Möjligheten till korttidsarbete infördes redan i mars 2020 och redan under den första dagen tecknade arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell- och restaurangfacket HRF ett avtal om korttidsarbete för besöksnäringen. Sedan dess har genomslaget varit enormt och utan införandet av korttidsarbete hade ett stort antal människor stått utan jobb idag. Det kan mycket väl ha förändrat synen på hur ekonomiska kriser ska bemötas och hanteras i Sverige framöver.

Vi tillhör de länder som har högst sysselsättningsgrad i EU. Vi står oss väl i den internationella konkurrensen, har en stark omställningsförmåga och vi har i mer än 20 år haft en årlig reallönetillväxt. Genom starka kollektivavtal och en bred uppslutning har vi kunnat stå oss starka genom krisen. Det kännetecknar den svenska modellen och är något som vi ska vara mycket stolta över när vi den här veckan hyllar kollektivavtalen lite extra på kollektivavtalets dag.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)

Anna Johansson, ordförande i Arbetsmarknadsutskottet (S)

Per Ågren (S) Köping

Kristina Nyberg (S) Sala

Joakim Borg (S) Västerås

Aneth Arvidsson (S) Skinnskatteberg

Joakim Rönnberg (S) Arboga

Ann-Louise Nilsson (S) Hallstahammar


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-