Insänt/fäktning
14:58 | 22 maj 2023

Dubbla SM-guld för talangen Elwin Elg

Fäktningsesset har kämpat sig tillbaka efter en skada.

Elwin Elg skrek ut sin glädje efter vinsten i SM-finalen. Foto: Privat

I Lördags deltog Elwin Elg, 15 år från Kungsör, på ungdoms-SM i värja för 17-åringar. Elwin är medlem i Köpings fäktakademi men tävlar sedan några månader tillbaka för Örebro. Elwin har haft en tuff säsong efter en olycka i julas men har kämpat på under hela säsongen för att fortsätta tillhöra Sveriges elitfäktare.

Under våren har han kvalat till både EM i Tallin, där han blev bästa svensk, och VM i Plovdiv där han också blev bästa svensk. Elwin har under året redan ställt upp i junior-SM i värja för 20-åringar där han placerade sig på en imponerande femteplats.

Vid lördagens SM-tävling gick Elwin genom grundomgången med samtliga segrar  och fick fortsätta i elimineringstävlingarna. Elwin vann 64-tablån med god marginal och fortsatte vidare till 32-, 16- och 8-delen där han fortsatte fäktas stabilt och även här vann med god marginal. Inför semifinalen började kroppen säga ifrån men Elwin fortsatte fäktas på den bästa nivån och lyckades slå ut sin motståndare med fantastiska 15–8.

Elwin Elg med sitt pris. Foto: Privat

Finalen såg till en början ut att bli jämn och Elwin fäktades försiktigt och säkert, men vid 10–10 drabbades Elwin av kramp i benen. Trots det lyckades han sätta 111–10 innan han föll handlöst i marken. Efter sjukvård på pisten klarade han återigen av att ställa sig på pisten för att mirakulöst men stapplande slutföra tävlingen. Med sann kämparglöd och ett pannben av stål satte han tillslut sin vinnande stöt och vann SM med 15–12!

I och med den individuella vinsten säkrade han också Örebros SM-guld. Elwin toppade därmed förra årets SM-guld med dubbla guld under 2023.

Hilmer Elg till vänster. Foto: Privat

Med på tävlingen var även lillebror Hilmer Elg, 10 år, som debuterade i stora sammanhang. Hilmer tävlar för Köpings fäktakademi och tillhör klassen 11 år med klinglängd 0. Hilmer ställde upp i klassen 13 år där klinglängden är 2. Hilmer inledde tävlingarna på ett stabilt sätt och lyckades trots sin korta klinga vinna tre av fem matcher i första grundtävlingen. I andra omgången fäktades han fint men tyvärr blev motståndarna lite för tuffa och här lyckades han bara vinna en av fyra matcher. När elimineringarna startade var han rankad sjua men slutade tävlingen på lördagen med en elfteplats. En fin placering för en debutant som har framtiden framför sig!

Köpings fäktakademi


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-