Insänt
11:02 | 22 april 2024

PRO KAK var på resa till Stockholm

Flera museer besöktes.

Regalskeppet Vasa. Foto: Sven Malm

Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum och grundades 1792 vilket gör det till ett av Europas äldsta konstmuseer. I samlingarna finns måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig fram till idag. Många konstnärer är representerade på museet, Anders Zorn, Bruno Liljefors, August Strindberg, Carl Larsson, Claude Monet, med flera. Vår kvinna till guide berättade med stor inlevelse om de olika tavlorna och skulpturerna som hon visade oss detaljer vi inte såg eller hade upptäckt. Mycket beröm till denna guide.

Nationalmuseum är en statlig myndighet som leds av en överintendent som utses av regeringen. Nationalmuseum har till uppgift att främja konst, konstintressen och konstvetenskapen. Efter visningen åt vi en välsmakande lunch, kyckling med potatis som serverades i matsalen på platsen som drivs av den kände krögaren Fredrik Eriksson.

Vi åkte vidare till Vasamuseet, vår guide Bea var fantastisk, på en timme (flög förbi!) berättade hon historien om detta gamla fartyg och många intressanta anekdoter, med entusiasm om regalskeppet Vasa, hur man bärgade båten efter 400 år. Detta stora fartyg tog bara 2 år att bygga men bara en timme att ett svenskt örlogsfartyg kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa, den 10 augusti 1628, mellan klockan fyra och fem på eftermiddagen.

Efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne på 1600-talet, glömdes Vasa i stort sett bort, en mindre kopian som står uppställd bredvid Vasa i dag tog 5 år att tillverka. Jag rekommenderar absolut den guidade turen så att du inte missar något!

Text och foto: Sven Malm


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020