Tjuvfisket i Kolbäcksgropen minskar efter satsning från Atletfiskarna
Föreningen Atletfiskarna har valt att göra en satsning för att motverka tjuvfisket i bland annat Kolbäcksgropen
Föreningen Atletfiskarna har valt att göra en satsning för att motverka tjuvfisket i bland annat Kolbäcksgropen
Tjuvfiske är ett vanligt förekommande problem i Kolbäcksgropen. Det kan handla om allt från felaktigt bete till nätfiske. Föreningen Atletfiskarna, som arrenderar och sköter om Kolbäcksgropen, har påbörjat ett arbete för att motverka tjuvfisket.
– Vi har bestämt oss för att se till att reglerna följs, och det är inte bara för reglernas skull utan också för de som är här och faktiskt sköter sig, säger Thomas Carlsson, ansvarig för Atletfiskarnas fisketillsynsmän.
Tjuvfiske är en bred term och innefattar alla sorters regelbrott. Dels handlar det om att använda sig av mer än ett spö, att ta upp mer fisk än vad som är tillåtet, att använda felaktigt bete eller otillåtna fiskemetoder. Thomas Carlsson tror att tjuvfisket har att göra med okunskap.
– Det finns en okunskap hos vissa fiskare om vad man får och inte får använda, säger Thomas.
Atletfiskarna sätter årligen i fisk i Kolbäcksgropen för omkring 500 000 kr. Tjuvfisket drabbar både de som fiskar regelrätt och Atletfiskarna ekonomiskt. Fisken som tillsätts i sjön är värd omkring 80-100 kronor per kilo och varje fisk väger runt ett till tre kilo.
– Det är mycket fisk som försvinner. Använder du ett spö kan du bara ta upp en fisk, använder du ett nät kan du få upp 20-30 fiskar på en timme, säger Thomas.
När fisketillsynsmännen genomför ett tillslag och ertappar någon som tjuvfiskar kan det resultera i böter i form av en kontrollavgift eller en polisanmälan. Polisanmälan kan också resultera i böter eller upp till sex månaders fängelse.
– Vi vill egentligen inte skriva ut några kontrollavgifter men ibland måste man markera. Det finns regler som alla måste följa, säger Thomas.
Satsningen som Atletfiskarna har gjort för att minska tjuvfisket har gett resultat, enligt Thomas Carlsson.
– Vi kan se resultat från satsningen som vi gör här, tjuvfisket har nog minskat sedan vi påbörjade initiativet, säger Thomas.
Även nedskräpning är ett problem vid Kolbäcksgropen. Det är inte bara fiskare som besöker sjön, utan även folk som grillar och njuter av miljön.
– På en fredag eller lördagkväll kan det vara uppemot 20-30 människor här, vilket för med sig en del skräp, säger Thomas.
Tanken med satsningen är att se till att alla som vill har möjlighet att besöka Kolbäcksgropen och att alla ska ha en rättvis chans att få upp en fisk. Satsningen har hittills varit väl mottagen.
– Alla är så hjärtligt välkomna. Vi ser till att alla har möjligheten att komma hit och njuta, säger Thomas.