KÖPING
12:57 | 3 februari 2023

”Allt skall fram i ljuset”

Karl Beijbom svarar Ola Saaw.

Ola Saaw förnekar sig inte. Han går till hårt angrepp mot Magazin24, mot mig och en grävarkollega, som arbetat med att kartlägga och dokumentera missbruk av betalkort inom Köpings kommun sedan slutet av november.

En visselblåsare i mitt kontaktnät inom Rådhuset gav mig tipset att granska betalkorten inom Köpings kommun. Inga politiker har betalkort, bara tjänstemän.

Ola Saaws attack publiceras som insändare i både Magazin24 och i Bärgslagsbladet. Han gör det utan att nämna att kommunledningen omedelbart tog till sig av vår dokumentation och agerade.

Ola Saaw är en ökänd ordvandal, i fullmäktige och i den allmänna debatten. Hans förlöpningar i detta fall får stå för honom själv, utan citat.

Magazin24:s gräv kring hur betalkorten används i Köping kommun har väckt en läsarstorm. Folk tackar och gratulerar tidningen för vår journalistiska insats, och de kritiska rösterna mot hur hanteringen av betalkort inom Köpings kommun gått till är många i vår stora läsekrets.

Inte bara våra läsare utan också höga jurister har berömt oss. Så här skriver en tidigare domare i Högsta Domstolen (justitieråd):

”Intressant läsning. Ett skickligt och angeläget granskningsarbete, dessutom rejält och bra presenterat. Oordningen är anmärkningsvärd. Det borde inte vara svårt att få korthanteringen att fungera rätt.”

Men framför allt – kommunledningen tog vårt gräv och vad vi visat på största allvar. Tre kommunalråd, kommunchefen, ekonomichefen och en förvaltningschef meddelade publikt redan dagen efter vårt första digitala avslöjande:

-Alla betalkort dras in (utom ”verksamhetskritiska”)
-Extern utredning skall tillsättas
-Ny policy tas fram

Med detta visade den nye ordföranden i kommunstyrelsen, som tog initiativ till detta, ansvar, handlingskraft och ledarskap.

Bravo, Per Ågren!

I en demokrati skall olika maktcentra i samhället balansera och kontrollera varandra. I amerikansk statsvetenskap kallas detta för checks & balances, vikter och motvikter. Beslutande (folkförsamlingen), verkställande (regeringen), dömande (domstolarna), granskande (medierna).

I Sverige kallar vi media för Tredje Statsmakten. I andra länder benämns media Fjärde Statsmakten, som egentligen känns mera korrekt.

Magazin24, jag och min grävarkollega, Marie Selling Achrén, tänker fortsätta att leva upp till Tryckfrihetsförordningens ord, som både är en frihet och en förpliktelse:

”Tryckfriheten syftar till att säkerställa ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning…en frihet för var och en att i tryckt skrift uttrycka tankar, åsikter och känslor…att offentliggöra allmänna handlingar och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.”

Vi behöver mer grävande journalistik, inte mindre. Vi behöver fler visselblåsare, inte färre.

Ingenting skall mörkas. Allt skall fram i ljuset. Tystnadens kultur skall bekämpas. Allt av intresse skall offentliggöras, publiceras och diskuteras. Då fördjupas och förstärks vår demokrati.


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020