KRÖNIKA
06:00 | 26 november 2023

Allt är möjligt

”Jag är inte optimist, inte pessimist. Jag är possibilist”.

Jag tror på den gränslösa människan. Hon som kan lära sig allt, uppnå allt, åstadkomma allt. Allt är möjligt för den som tror att allt är möjligt.

Han vi inga mål så når vi inga mål. Men låter vi oss vägledas av inspirerande visioner kan vi komma hur högt som helst, hur långt som helst. Vi kan komma till Mount Everests högsta topp och ända bort till månen.

Humlan kan inte flyga. Kroppen väger för mycket, vingarna är för svaga. Det vet inte humlan. Den flyger ändå. Den flyger för att den vill flyga.

Om seglaren inte vet var målet är beläget är alla vindar fel. Men om seglaren vet vart han vill segla når han alltid sitt mål.

Vad sade Alice i Underlandet? Om du inte vet vart du skall gå kan du välja vilken väg som helst.

De flesta människor använder bara en liten del av sina resurser och möjligheter. De lägger ribban för lågt för vad de vill prestera. De har för dåligt självförtroende. Jantelagen trycker ner dem. Tro inte att du är något, tro inte att du kan något.

Thomas Alva Edison. Foto: Wikipedia

Det tog Thomas Alva Edison 13 000 experiment innan glödlampan var ett faktum. Då frågade en ung reporter: ”Hur känns det att misslyckas 13 000 gånger?”

Då svarade Edison: ”Unge man, jag gjorde 12 999 experiment och lyckades framgångsrikt bevisa att de inte fungerade. Sedan gjorde jag ett experiment till och lyckades framgångsrikt bevisa att det fungerade. Men det var 13 000 alltigenom lyckade experiment jag genomförde.”

Världen är full av tappade sugar, när varje misslyckande i själva verket är ett steg närmare framgången…

Länge trodde människan att det är omöjligt att springa en engelsk mil under 4 minuter. Detta ansågs vara en ouppnåelig drömgräns.

Roger Bannister. Foto: Wikipedia

Men 1954 sprang den engelske läkaren, Roger Bannister, en engelsk mil under 4 minuter på ett löpband. Då visste han att det gick. I nästa tävling på dåtidens underlag, kolstybb, sprang han 1 609 meter under fyra minuter, som den förste människan någonsin.

Sedan dess har tusentals löpare gjort detsamma. Ty de har vetat att det går.

1961 sade president John F Kennedy: ”Innan detta decennium är till ända skall en amerikansk rymdfarkost nå månen.”

I det amerikanska rymdprogrammet inom NASA ansåg man att det krävdes många fler år än så för att nå detta mål.

Men alla inom Nasa blev besjälade av denna vision. De kunde i sitt mentala inre se en amerikansk astronaut knalla omkring på månen.

Och den 20 juli 1969 kunde befälhavaren Neill Armstrong på Apollo 11 kliva ner på månytan ur månlandaren Örnen och yttra de berömda orden.

”Ett litet steg för en människa, ett stort steg för mänskligheten.”

Dick Fosbury. Foto: Wikipedia

Dick Fosbury ville vinna guld i höjdhopp i OS i Mexico 1968. Han tränade och tränade, han studerade de bästa höjdhopparna för att lära sig att hoppa högre. Men han nådde aldrig de höjder som krävs för att vinna olympiskt guld.

Då förstod Dick att han måste utveckla en ny teknik. Han experimenterade och experimenterade. Och i Mexico-OS slog han världen med häpnad när han vann olympiskt guld tack vare en helt ny teknik – att hoppa med ryggen före, en teknik som fick namnet Fosbury-flop. En teknik som fortfarande gäller. Ingen har utvecklat en bättre teknik än denna.

Jan Boklöv utvecklade V-stilen och hoppade längre än sina konkurrenter inom backhoppningen. Bill Koch upptäckte att man åker skidor snabbare om man ”åker skridsko”, det som inom skidsporten kallas ”skating.”

Dick, Jan och Bill lär oss:

Det räcker inte med en vision, en vilja att bli bäst. Vi måste ibland också utveckla en ny teknik. Slutsatsen, i mina ord:

Vision + innovation = en oslagbar kombination.

Jag är en optimist och en positiv tänkare. Men jag har också lärt mig, att sitter man och bara tänker positivt… så händer ingenting. Vision, övertygelse och handling hör oupplösligen samman.

Därför brukar jag säga:

Jag är inte optimist, inte pessimist. Jag är en possibilist.

Jag tänker positivt, jag har en optimistisk attityd och jag handlar som om allt vore möjligt.

Det har ibland fört mig högre och längre än jag själv trodde var möjligt. Att nå högt uppställda mål är alltid så roligt… och gör världen lite bättre.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-