Debatt
10:06 | 5 oktober 2021

Debatt: Alla som kan arbeta ska arbeta

Replik signerad Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell (S).

Åsa Eriksson, Pia Nilsson och Olle Thorell. Foto: Pressbild

Replik till En rimlig pension för de som byggt välståndet av Stefan Johansson, publicerad 1 oktober.

Stefan Johansson i Köping svarar på vår debattartikel om höjda pensioner med ett inlägg som mest verkar vara avsett att sprida desinformation om invandringens påverkan på pensionerna. Därför vill vi bemöta det.

Johansson tycker att vi istället för att höja pensionerna för personer med låg eller ingen inkomst borde höja dem överlag för pensionärer med yrkesaktiva år som bas.  Det håller vi delvis med honom om. Vi socialdemokrater vill höja pensionsavgiften för att få in mer pengar i pensionssystemet och därmed långsiktigt kunna höja pensionerna för alla.

Idag får genomsnittspensionären ut en för liten andel av slutlönen i pension. Det är en diskussion vi för i pensionsgruppen och en fråga vi kommer att slåss för i riksdagen. Vi tror att det kommer att bli en viktig fråga nästa mandatperiod.

Samtidigt är det så att många pensionärer har en god pension medan andra lever nära fattigdomsnivå. Därför började vi med att höja garantipensionen för dem med lägst pension för något år sedan. Årets pensionstillägg är till för dem som jobbat ett helt liv men som ändå har en relativt låg pension. Vi behöver både göra insatser för dem med låg pension och höja pensionen för alla.

Sedan gör Johansson en del uttalanden där han ställer svenskföddas pension mot utrikesföddas. Låt oss slå fast att pensionssystemet bygger på intjänade pensionspoäng. Det är bara garantipensionen som riktar sig till den som arbetat mycket lite eller inte alls. För att få den måste man ha bott i Sverige i 40 år, det finns inget undantag för asylsökande. Den som inte har rätt till garantipension kan dock få ett äldreförsörjningsstöd.

Att utrikes föddas andel av den samlade garantipensionen (och äldreförsörjningsstödet) ökar är inte konstigt. Andelen utrikesfödda ökar i befolkningen och många har låga löner. Garantipensionen är en mycket liten del av det totala pensionssystemet.

Vi ska inte vara ledsna för att färre svenskfödda har så låga pensioner att de kvalificerar för det. Snarare ska vi jobba för att fler utrikesfödda kommer i arbete. Det ger både högre intäkter i pensionssystemet för alla och färre som behöver leva på garantipension. Alla som kan arbeta ska arbeta – och då kommer också fler att få en drägligare pension.

Åsa Eriksson, Olle Thorell & Pia Nilsson (S)

Riksdagsledamöter för Västmanland


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-