Debatt
11:57 | 31 oktober 2021

Debatt: Livmoderhalscancer kan utrotas – 150 liv om året kan räddas

En debattartikel undertecknad Stephanie Bruksgård (M) och Malin Gabrielsson (KD) om livmoderhalscancer.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Varje år drabbas 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, varav i snitt ungefär 20 av dessa kvinnor tyvärr är västmanlänningar.

Livmoderhalscancer är en mycket aggressiv cancerform, men ger i tidigt skede ofta inga symtom vilket bidrar till att många som drabbas söker vård alldeles för sent. Trots framgångsrikt screeningarbete med kallelse till cellprovtagning som kraftigt minskat antalet cancerfall sedan 1970-talet, så ökar nu antalet kvinnor i Sverige som drabbas av livmoderhalscancer. Det krävs därför nya rutiner och metoder.

Livmoderhalscancer kan utrotas. 150 liv om året kan räddas i Sverige. För att lyckas krävs det att unga kvinnor som inte blev vaccinerade i skolan erbjuds vaccin (catch-up vaccin), att andelen kvinnor som deltar i screening ökar samt att insatserna samordnas nationellt och görs samtidigt i hela landet. Detta för att ingen kvinna ska missas, trots exempelvis flytt till annan region.

Efter ett initiativ från Kristdemokraterna och Moderaterna i riksdagens socialutskott, har en enig riksdag tagit beslut om att ställa sig bakom förslaget om att utrota livmoderhalscancer inom 5-7 år genom en systematisk, långsiktig och nationell satsning. I satsningen ska ingå att HPV-vaccin ska erbjudas kvinnor mellan 21-26 år som under skolålder inte blivit erbjuden vaccinet. Ändå ser vi med bestörtning att satsningen lyser med sin frånvaro i regeringens senaste budget trots fattat beslut av en enig riksdag. Om arbetet med att utrota livmoderhalscancer ska lyckas krävs att alla regioner deltar i det nationella arbetet. Men även besked från regionstyret i Västmanland lyser med sin frånvaro.

Kristdemokraterna och Moderaterna har bägge avsatt pengar i respektive budget nationellt för att utrota livmoderhalscancer. Dessutom har Kristdemokraterna och Moderaterna tillsammans i sin budget i Region Västmanland också avsatt medel för detta, ifall regeringen fortsätter blunda och inte agerar.

Inga fler kvinnor ska behöva lida och dö i denna fruktansvärda sjukdom. Region Västmanland ska aktivt delta i arbetet att utrota livmoderhalscancer.

 

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Stephanie Bruksgård (M), ledamot regionfullmäktige


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-