Debatt
13:18 | 16 juni 2021

Debatt: Marknadshyror – vägen mot ökade klassklyftor

Debattartikel från Vänsterpartiet.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Snart kan marknadshyror bli verklighet i Sverige. Marknadshyror gynnar i slutändan bara en liten grupp – nämligen hyresvärdarna. För alla oss andra vore det en stor förlust.

Forskningen visar entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna. De enda som skulle tjäna på en sådan modell är fastighetsägarna. Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad de har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och klassklyftorna har blivit allt djupare.

Förslaget som regeringen, Liberalerna och Centerpartiet vill lägga fram skulle innebära att du stod helt ensam mot din hyresvärd. Med dagens system förhandlas hyrorna fram kollektivt. På samma sätt som kollektivavtalen ger dig trygghet på arbetsplatsen ger de kollektiva hyresförhandlingar dig trygghet i ditt hem. Med marknadshyror får hyresvärden i praktiken sätta hyran själv och som hyresgäst får du helt enkelt acceptera det – eller bo någon annanstans.

Ju populärare ett område är, desto högre hyra ska man få sätta. I dagens läge är det bostadsbrist i de flesta kommuner och många sökanden per lägenhet. Det ger hyresvärden rätt att ta ut en ännu högre hyra än idag för nya lägenheter enligt det förslag som nu ska tas till riksdagen. Vill vi verkligen ha en reform som ytterligare förstärker segregationen?

Det är inte heller bara för hyresgästerna marknadshyror skulle bli en dyr affär. När färre har råd med hyran kommer kostnaderna för bostadsbidrag och försörjningsstöd skjuta i höjden. I Finland där marknadshyror infördes på 90-talet betalar man ut åtta gånger så mycket i bostadsbidrag som vi gör i Sverige, räknat per hyresgäst. Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära ungefär en nota på 35 miljarder om året till skattebetalarna. Det är mer än vad hela den svenska polisen kostar.

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Det vi behöver är att bygga fler billiga bostäder så att alla de som väntar på att flytta hemifrån, lämna ett destruktivt förhållande eller utöka familjen kan få tag på en bostad som passar deras plånbok och livssituation. De flesta ser att det är lägre hyror som behövs, inte högre.

Vasiliki Tsouplaki (V)

riksdagsledamot Västmanland

Yvonne Blücher Svensson (V)

ordförande Köping

Rodrigo Melara (V)

ordförande Arboga

Annica Lindholm (V)

ordförande Hallstahammar


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-