Debatt
09:59 | 6 maj 2021

Debatt: MDH förtjänar att bli universitet

Debattartikel signerad Robert Fredriksson och Per Ågren, IF Metall Mälardalen.

Mälardalens högskola blir universitet. Foto: Jonas Bilberg

Mälardalens Högskola, MDH, blir Mälardalens Universitet 2022. Det står klart efter att Sveriges riksdag onsdagen den 21 april 2021 röstade igenom regeringens forskningsproposition.

Det kommer att ha oerhört stor betydelse för industrin i Eskilstuna och Västerås. Faktum är att det kommer ha stor betydelse för hela Sveriges internationella konkurrens och landets innovationsförmåga. Det kommer också att ha betydelse för jobben och tillväxten.

MDH har Campus både i Eskilstuna och Västerås. När högskolan nu istället blir universitet handlar det om 130 miljoner mer i forskningsanslag. Pengar som kommer att göra enorm skillnad. Högskolan har redan idag ett nära samarbete med offentlig sektor, industri och näringsliv. Ett samarbete som kommer kunna stärkas ännu mer när skolan nu blir universitet.

Som industriarbetare och fackligt förtroendevalda är vi tacksamma över regeringens val. Mälardalens högskola är redan idag landets största högskola och en hel del av forskningen som bedrivs idag håller redan absolut världsklass. De förtjänar universitetsstatusen och möjligheten att kunna utöka och bli ännu mer framgångsrika i sitt forskningsarbete. De är också ytterst väl lämpade att faktiskt få bli universitet.

Sörmland och Västmanland är län med många stora viktiga industrier som bidrar till att hålla den svenska exportflaggan högt. Den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar också i nära samverkan med näringslivet, exempelvis i arbetet med att ta fram Sveriges exportstrategi. Glöm inte bort att Löfvens företrädare, moderaten Reinfeldt, felaktigt påstod att industrin var ”basically gone”.

Vi menar istället att en framgångsrik svensk exportindustri är nyckeln till att Sverige även fortsatt skall vara ett av världens bästa länder att bo och verka i. Exporten är en av huvudingrediensen för att vi ska fortsätta kunna vara ett välfärdsland och kunna utveckla samhället i rätt riktning. Vi har en stolt historia av där svenska uppfinningar och vår industris innovationsförmåga gjort stor skillnad i världen. Det är en position vi vill att Sverige skall behålla. Vi ska konkurrera med hög kvalitet, kompetens och kunnande, vi ska också vara med och driva den gröna utvecklingen framåt. Det kommer Mälardalens Universitet nu att bidra till!

I Sverige ska vi inte konkurrera med dåliga villkor, sämre arbetsmiljö och lägre lön. Vi ska istället värna och utveckla den Svenska Modellen.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var i riksdagsdebatten väldigt negativa till att utnämna Mälardalens Universitet och reserverade sig mot beslutet. De ville inte att det skulle gå inflation i universitet.

Vi tycker SD och KD reservationer är märkliga. Med alla stora industrier i det nya universitetets närområde anser nämligen inte vi att det finns några bättre lämpade orter att lägga ett universitet i.

Vi är oerhört tacksamma för att varken KD eller SD har mer att säga till om. Den tacksamheten borde alla industriarbetare i Mälardalen känna idag.

Robert Fredriksson

Ordförande IF Metall Mälardalen Avd 16

Per Ågren

IF Metall Mälardalen Avd 16


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-