Debatt
14:47 | 25 november 2021

Debatt: Pension efter förtjänst?

Debattartikel signerad "Ruben Schackensparre".

Detta är en genrebild. Foto: Riksbanken

”Det låter stort sa klockarn när han trampade i klaveret”, men det skorrar i öronen. Samma sak kan man säga om Dadgostar och pensionerna.

Hon låter som en röst från  gammelkommunisternas tid, kanske med en aning polityr. Varför det? Jo, hon har under Anderssons försök till regeringsbildning krävt förhandlingar om pensionerna.

Men vilka pensioner då? Jo, garantipensionerna, som inte är ”prestationsbaserade”. För de övriga pensionerna kräver hon ingen höjning.

Alltså den bas från vilken hela pensionssystemet en gång byggts, och som betalar systemet. I stället tycks hon vurma för de som kanske ligger hennes politiska ideal närmast och kunnat bo i Sverige i fyrtio år utan att någonsin sett en svensk arbetsplats från insidan, eller besvärat sig med att söka jobb då pengarna ändå flyter in med som max bostadsbidrag och garantipension motsvarande en beskattad pension på ca 18 000 kr/månad .

Det är något för pensionärer med ”fulltecknat” arbetsliv men lägre pension att tänka på inför kommande val.

Andersson då med sitt (S), är de bättre? Nej! Inte alls. Det bevisade (S) när de belönade dem med lägst intjänad pension med ett ytterligare tillskott genom pensionstillägg, även till de som aldrig bidragit med en skattekrona.

För de med mycket låg pension trots ett livslångt arbete är tillägget välförtjänt. I vanlig ordning får den livslångt arbetande mellangruppen stå tillbaka tills de passerats och hamnar inom bidragsgränsen.

Det är just det som är syftet, annars  skulle omfördelningen inte ske.

Att regeringen än en gång ska ”förråda” pensionssystemet genom att  höja pensionen ytterligare för dem som aldrig bidragit till bygget verkar vara för magstarkt för Andersson att svälja.

Pensionernas köpkraft som helhet har genomgått en enorm eftersläpning i mångmiljardklassen orsakat i huvudsak av Bildts, Perssons och allra värst Reinfeldts styren och Löfvens bristande verklighetsförankring.

”Ruben Schackensparre”


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-