Debatt
16:41 | 9 juni 2020

Debatt: Seglivat Palmehat

Debattartikel signerad Sven Ruin.

På Sveavägen i Stockholm finns idag en minnesplatta på platsen där Olof Palme mördades. Foto: Peter Asp/Arkiv

Onsdagen den 10 juni kl 09:30 ger chefsåklagare Krister Petersson besked om åtalsfrågan i Palmemordet.

Oavsett beskedet, är det med förvåning som jag märker att det i vissa läger fortfarande finns en extrem misstro, eller hat, mot Olof Palme, och hur detta tycks hitta nya vägar att förnya sig.

Själv var jag inte på Palmes politiska sida då han levde. Men jag ser det ändå som ett direkt angrepp på vår demokrati, att statsministern sköts. Oavsett om vi ser oss som Palmes politiska motståndare eller sympatisörer, har vi ett gemensamt intresse av att mordet blir löst på riktigt. Åtminstone om det är en demokrati och rättsstat vi vill leva i. Hat mot en person är inte heller någon bra drivkraft för att skapa en bättre framtid.

För ett tag sedan gick jag med en grupp som diskuterar mordet på nätet. Det mesta av diskussionerna där gäller olika spår. I gruppen, som man skulle tro gick ut på att hitta en lösning på mordet, förekommer det dock nedsättande – eller värre – kommentarer om just Palme som person. Ibland tas sådant bort av någon administratör.

Ett annat exempel är uppgifter, som även sprids på mer traditionella sätt, att Palme själv skulle dragit på sig HIV/AIDS, fejkade mordet och flydde utomlands. Om man ska tro den storsäljande boken En oväntad vändning faller också ett indirekt ansvar på hans familj, eftersom hemligheten om ”teatermordet” skulle bevaras och många andra människor påstås ha undanröjts i det spelet. Man skulle kunna se det som ett sätt att Palmehatet projiceras på nya nya generationer Palme. Ändå har budskapet om teatermordet spridits på många olika vägar, till och med i någon kyrka.

Ett tredje exempel är boken Operation Notvarp, som antyder att Olof Palme (där kallad Oscar Plym) skulle ha beslutat att medvetet släppa ut en eller två Warszawapakts-ubåtar vid Horsfjärden 1982. Med andra ord ett modernt upprepande av myten att Palme var Sovjets man och därmed en landsförrädare. Detta trots allt som framkommit på senare år, bland annat från Mathias Mossberg och Ola Tunander, att verkligheten var en helt annan. En tidigare Säpo-chef, Olof Frånstedt, har också berättat i en intervju angående landsförrädarspåret hur uppgifterna om Palme som Sovjets man har ett ursprung i amerikanska CIA. För de som ville få bort Palme måste det ha varit en mycket framgångsrik psykologisk operation att elda på Palmehatet här så starkt, att glöden mot Palme fortsätter pyra på vissa håll i årtionden efter mordet. Visserligen är Operation Notvarp en äventyrsroman, men den kallar sig verklighetsbaserad. Kanske blir den ett sätt att låta misstron mot Palme gå vidare till en ny generation unga svenskar, som inte var med på 80-talet. Eller att befästa sin egen tro på att Palme var landsförrädaren.

Jag tror det här är en följd av att vårt land aldrig har gjort upp på allvar med vissa av sina mörka krafter. Själv har jag blivit påmind om det bland annat då jag i verkligheten mött en person från litteraturen om mordet, som velat fira Palmes död. Sverige borde inte bara rycka på axlarna åt uppgifterna vad en grupp nazistiska poliser gjorde, tips som tappats bort hos Säpo (inklusive att de blev förvarnade om mordet), avsaknaden av livvakter trots hotbild, militärer som odlade misstro eller hat mot den demokratiskt valde statsministern och många andra konstiga företeelser i Sverige som blottlagts av Palmehistorien. Även om det skulle vara så att dessa inte hade direkt med mordet att göra.

Sven Ruin


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-