Debatt
11:55 | 20 november 2021

Debatt: Vad används våra skattepengar till?

Debattartikel signerad "Ruben Schackensparre"

Foto: Pixabay

Man får intrycket av att SVT tycker sig ha fått en osinlig källa att ösa pengar ur efter att licenserna ersatts av skatterpengar. Ur den källan tycker man sig kunna hämta pengar för att låta producera precis vilken smörja som helst att leverera till en befolkning som tv-ledningen tycks betrakta som mer eller mindre ”mentalt efterblivna”.

Det gäller alla dessa lekprogram eller ”tävlingsprogran” som på sin höjd kan roa deltagarna själva och som vanligen befolkas av diverse kändisar, halvkändisar, avdankade idrottsutövare, ”ståuppare” eller obekanta, där tävlingsformerna kan handla om matlagning, musik, fysiska låtsastävlingar eller annat nonsens.

Är det den kvalitetsnivån tv-ledningen anser att den svenska tv-publiken förtjänar så vill vi nog ha våra skattepengar tillbaka, vilket också är en uppmaning till riksdagen som ”gödslar” pengar till SVT utan ett minimum av kvalitetskrav på underhållning.

Alla dessa ”lektävlingar” återkommer sedan i olika former och alltid med mer eller mindre krystade upplägg. Till de flesta av programmen tycks sedan SVT ha knutit något hundratal personer som varvas mellan de olika programmen, där flertalet inbokade saknar underhållningsvärde. En del av programmen sänds sedan på bästa sändningstid.

Jag vill inte genera någon TV-tittare med att räkna upp alla dessa program, men jag har svårt att tro att någon tycker att det finns något värde i att se om ”Tina” tror sig veta om någon  är bäst i Sverige på att ”koka potatis” efter att ha sett några personer ”kokat potatis” i tv ett antal programtimmar till en kostnad av några skattemiljoner.

Eller att på bästa sändningstid en fredagkväll utsättas för något som med bästa vilja i världen skulle kunna kallas ”musiklek för barn med tävlingsinslag” från Göteborg, kanske inköpt från något produktionsbolag som vet hur man ska försörjas av SVT.

Betalteve-kanalerna då, är de bättre? Nej, inte alls. Tvärtom. De värsta skräckexemplen hittar vi nog hos TV4 eller TV 5, men deras utbud bekostas av reklam och inte av skattepengar. Dessutom verkar det, av reklaminslagen att döma, att deras främsta målgrupp inte är än den svenska tv-publiken.

Ruben Schackensparre


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-