Debatt
09:49 | 6 maj 2021

Debatt: Våga utreda gemensam högstadieskola i Arboga

Debattartikel från Sverigedemokraterna i Arboga.

Gäddgårdsskolan i Arboga. Foto: Gunilla Skogman/arkiv

Frågan om en ny högstadieskola i Arboga blir mer och mer aktuell för varje dag som går och de politiska partierna i Arboga positionerar sig mer och mer i skolfrågorna. Nu har till och med idén om att bygga en ny skola på Lantmännen-området poppat upp där man i så fall skall hyra skolan.

Om prestige smyger sig in i politiken är risken stor att det blir fel och det har hänt förr.

Att visa handlingskraft och vilja att satsa blir nu uppenbart viktigt eftersom man vill visa resultat inför valet om drygt ett år.
Då är det gråa och trista utredningsarbetet med konsekvensutredningar kanske inte lika spännande – trots att det handlar om en investeringar på över en halv miljard kronor. Om man anser att denna fas inte är så viktig är man illa ute.

Fram till för nyligen sedan var nedläggningen av Medåkers skola den fråga som väckte mest intresse och utredningen/underlaget Organisationsöversyn Framtida skolorganisation BUN 25/2019-600 hade sin tyngdpunkt i varför det bästa var att lägga ned skolan.

Sen blev Medåkers skola tack och lov kvar tack vare ett antal entusiastiska och envisa föräldrar som startade ett kooperativ. Hatten av!

Gällande högstadiet i Arboga landade översynen i att det bästa var att enbart ersätta Gäddgårdsskolan – lite oklart varför. Alternativet att bygga en ny gemensam högstadieskola som skulle ersätta både nuvarande Gäddgårdsskolan och Stureskolan fanns med men förkastades på ett tidigt stadium utan någon djupare motivering. Att enbart ersätta Gäddgårdsskolan medför en flyttkarusell och bland annat en stor ombyggnation av Ladubacksskolan var planen.

Vi i Sverigedemokraterna ser en stor risk i att man baserar hela Arbogas framtida skolverksamhet på ett över två år gammalt underlag där alternativen inte är tillräckligt långsiktigt utredda.

De beslut som sen fattas kommer Arbogaborna få leva med i många decennier framåt och därför bör vi få till en bred politisk enighet om möjligt. Det är det bästa för framtiden.

Från Sverigedemokraterna i Arboga vill vi lyfta denna fråga innan det är för sent.

Se till att utreda alternativet att bygga EN ny gemensam högstadieskola för alla högstadieelever i Arboga! Undersök även hur Stureskolan i så fall kommer bäst till pass, exempelvis som mellanstadieskola, och naturligtvis gäller även samma sak för Ladubacksskolan och Nybyholmsskolan. En “Organisationsöversyn 2.0” med fokus på högstadie och mellanstadie helt enkelt.

Det kan vara så att den nuvarande inriktningen är det rätta men vill eller törs man inte ens undersöka och utreda saken ordentligt innan eventuella spadar sätts i backen är det oansvarigt och dåligt för arbogaborna.

Sverigedemokraterna har lagt ett s.k. nämndinitiativ i Kommunstyrelsen som tar upp exakt detta.

Vi hoppas att initiativet går igenom.

Martin Nyqvist

gruppledare för SD i Arboga

Ulf Johansson

ledamot i BUN för SD

Tony Persson

ledamot i BUN för SD


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-