Debatt
15:01 | 28 december 2022

Hur många miljoner återsändes?

Debattartikel om äldrevården från signaturen ”IM”.

OBS! Detta är en genrebild. Foto: Pixabay/arkiv

För ett tag sedan sa en bekant något i stil med – jag behöver ju hemtjänst när jag kommer hem efter min operation men de förstår inte vad jag säger och jag förstår inte vad de säger heller, dessutom kan de inte koka kaffe.

Tyvärr är detta sant många gånger, och trots detta så väljer två av KAK:s kommuner att inte ta emot pengarna som ska gå till vidareutbildning inom äldrevården, till exempel svenskundervisning.

Jo, det finns många som talar och förstår svenska men jag tror inte att de ansvariga kan/vill sätta sig in i en situation där man är helt beroende av någon för att ta på sig kläderna och få mat, och dessutom kanske hör lite dåligt.

Köpings kommun har använt pengarna och det skulle vara mycket intressant att få veta hur, och ännu mer intressant att få veta varför Arboga och Kungsör valde att inte vidareutbilda sin personal. Vad säger ni politiker och tjänstemän i våra kommuner? Hur många miljoner skickade Arboga och Kungsör tillbaka?

Om nu Arboga och Kungsör inte hade kompetensen att göra en utbildningsplan, varför då inte be Köping om råd?

Det hade varit väl satsade pengar att använda dessa till att bygga ett träningskök för den nya personalen och där gå igenom hur ett svenskt kök med dess apparater fungerar kombinerat med svenskundervisning.

Jag skulle säkert inte kunna fixa frukost till exempel i ett kök utanför Europa, och kanske inte ens i alla europeiska kök. I Frankrike skulle jag till frukost bre en nyttig macka med ost till mottagarens förskräckelse, istället för att ställa fram en skål med café au lait och en croissant som de är vana vid.

Det är tragiskt för de anställda, för de som behöver vård och för oss anhöriga att ingen undervisning ges innan de släpps ”ut på fältet”. Minst en timmes svenskundervisning per dag vore lovvärt, för hemtjänstpersonalen och för de som arbetar på vårdboenden. Det kan inte vara så svårt att genomföra om den sker under arbetets gång samtidigt som personalen får veta mer om hur saker och ting i regel fungerar här.

Det är inte bara nyanställda som behöver utbildning. Vidareutbildning är bra och nyttigt inom alla arbetsområden.

Tror inte våra politiker att deras anhöriga, eller ens de själva, behöver omsorg någon gång i framtiden? Och om, vad för slags omsorg vill de då ha? Jag fruktar för den dag då jag behöver; huga!

Arboga ligger på en av jumboplatserna efter en utvärdering av hemtjänsten, och detta går helt obemärkt förbi politiker, tjänstemän, och vår lokalpress.

”IM”


 

Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

 

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

 

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-