Debatt
10:15 | 29 juni 2022

(M): Socialdemokraterna hotar Köpings sjukhus

Debattartikel signerad Mikael Andersson Elfgren, Jenny Landernäs och Stephanie Bruksgård.

Köpings sjukhus. Foto: Arkiv

Region Västmanland har stora ekonomiska utmaningar framför sig. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har fått igenom en budget utan att nå målen för god ekonomisk hushållning. Samtidigt dras Hälso- och sjukvårdsförvaltningen med stora underskott som prognostiseras till cirka 600 miljoner kronor för i år. Ett underskott som kommer att fortsätta växa, samtidigt som regionens intäkter inte räcker till för att möta kostnadsutvecklingen.

Nyligen presenterades för regionstyrelsen en konsultutredning som beställts av sjukvårdsförvaltningen där flera åtgärder presenterades för att få ned regionens kostnadsökningstakt. Det är i grunden bra. Vi har under lång tid krävt att åtgärder måste sättas in för att regionen ska ha en stabil ekonomi så att vi klarar av både demografiska utmaningar och den medicinsktekniska utvecklingen utan att skatten behöver höjas.

Flera av förslagen som presenterades i utredningen är sådant som vi moderater under lång tid har drivit, till exempel införande av äldrevårdsmottagningar, minskning av uteblivna besök och öka andelen digital tolkning. Utöver det föreslår utredningen andra delar som att regionens akutflöde koncentreras till Västerås. Det är nya förslag som måste behandlas, både politiskt och av regionens tjänstemän. Riskanalyser och handlingsalternativ måste presenteras innan vi kan ta ställning.

Det arbetet och ett kommande beslut hotar Köpings sjukhus. Socialdemokraternas beslut om att planerade operationer nu även ska ske i en nyuppförd operationsenhet i Sala är det senaste i en medveten politik från de styrande att utarma Köpings sjukhus.

Det ställer vi Moderater inte upp på. Moderaterna går till val på att värna Köping som sjukhusort. Vi ska utveckla den dagkirurgiska verksamheten vid Köpings sjukhus både för västmanländska- och utomlänspatienter. Köpings sjukhus ska utvecklas, inte avvecklas.

Mikael Andersson Elfgren
Jenny Landernäs
Oppositionsråd (M)

Stephanie Bruksgård
Regionfullmäktigeledamot (M)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-