Debatt
17:33 | 29 maj 2020

Nej till exploatering av jordbruksmark vid E20

Debattartikel från Centerpartiet i Kungsör om kommunens planer på att exploatera jordbruksmark.

Sverige är idag helt självförsörjande på morötter, spannmål och socker men för många andra livsmedel, som kött, grönsaker och frukt är vi starkt beroende av import. Den totala självförsörjningsgraden för samtliga livsmedel ligger idag på 50 procent. Resterande 50 procent importeras.

För en tid sedan antogs en nationell, region och lokal livsmedelsstrategi som alla tydliggör vikten av att stärka livsmedelsproduktionen i Sverige. Den pågående pandemin med stängda gränser som följd har därtill tydligt visat hur sårbart vårt samhälle är i tider av kris. En viktig lärdom är vi tillsammans måste öka vår självförsörjningsgrad av just livsmedel genom ökad inhemsk produktion.

I samma stund planerar de styrande i Kungsör för en exploatering av bördig jordbruksmark längs E20. Centerpartiet är mycket kritiska till detta och anser att kommunen bör ägna sig åt annat. Det kan inte vara kommunens sak att tränga undan en basnäring för att ge plats åt en annan. Om markägare själv vill sälja sin mark är det en sak men vi är väldigt kritiska till att Kungsörs kommun försöker byta till sig jordbruksmark för en exploatering. Bördig jord ska så längt det är möjligt skyddas för livsmedelproduktion idag och i framtiden.

Centerpartiet tycker att kommunens arbete i denna fråga rimmar väldigt illa med målsättningen att samhället måste öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel. Vi skulle därför gärna vilja veta hur Socialdemokraterna som styr kommunen vill värna och utveckla den lokala livsmedelsproduktionen i Kungsör? Centerpartiet anser att kommunen har en viktig roll i att främja och utveckla hela näringslivet, även den gröna näringen. Vi säger därför nej till exploatering av jordbruksmark längs E20.

För Centerpartiet
Madelene Fager, Oppositionsråd
Petter Westlund, Ordförande


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-