Debatt
10:47 | 5 december 2024

Replik på krönika/debatt i Magazin24

Fia Lundbäck, regionchef vid Kriminalvården, svarar Karl Beijbom.

Foto: freepik

Den 29 november publicerade Magazin24 en krönika med rubriken ”Fängelse i Köping – ja eller nej?”, skriven av Karl Beijbom. Den kan du läsa här. 

Nu svarar Fia Lundbäck, regionchef vid Kriminalvården, på krönikan.


Skribenten Karl Beijbom uppmärksammade nyligen Kriminalvården i en krönika i Magazin24. Bakgrunden är ett lokalt politiskt initiativ om att undersöka möjligheterna att etablera ett fängelse i kommunen.

Till att börja med är jag glad att Magazin24 belyser Kriminalvårdens expansion. Vi är en myndighet med i dag över 20 000 anställda och vi finns i över 50 kommuner, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Kommande år förväntas vi etablera oss i ytterligare fler kommuner, och bli ännu fler medarbetare. För att klara vårt samhällsviktiga uppdrag måste vi öka antalet platser i fängelse och anstalter på ett sätt som saknar motsvarighet i historien, från dagens 10 000 platser till 27 000 platser.

I dagsläget finns från Kriminalvårdens sida inga planer på etablering i Köping, men osvuret är bäst. Det som avgör om vi kan etablera oss i en kommun är dels arbetsmarknaden, dels att lämplig mark finns. Vi behöver dessutom en fastighetsägare som antingen vill bygga om en befintlig lokal, eller bygga en helt ny, då Kriminalvården är hyresgäst.

I sammanhanget vill jag också bemöta några av de påståenden som Karl Beijbom för fram i sin text. Det är riktigt att Kriminalvården på flera sätt är pressat av platsbrist och dess konsekvenser. Men vår omfattande utbyggnad är ett sätt att långsiktigt förbättra situationen. Ju fler fängelser och häkten vi kan öppna, desto bättre för våra medarbetare.

Karl Beijbom skriver också att det kan bli vanligare med ”våldsamma fritagningsförsök med skottlossning”. Kriminalvården är en mycket säker verksamhet, särskilt i ett internationellt perspektiv. Den senaste rymningen från en sluten anstalt ägde rum 2018. Vi har förvisso drabbats av några få fritagningar från transporter, men också vidtagit flera säkerhetshöjande åtgärder sedan dess. Skottlossningar har vi lyckligtvis hittills inte drabbats av alls.

Slutligen frågorna Karl Beijbom ställer om hur en eventuell anstalt i Köping skulle påverka kommunen, såsom med villapriser, turism och kommunens varumärke. Jag vågar påstå att i princip alla de kommuner där vi i dag är verksamma ser positivt på Kriminalvården. Vi erbjuder trygga statliga jobb som år efter år bidrar till kommunernas skatteintäkter.

Många kommuner har decenniers erfarenhet av anstalter. Flera av våra anstalter ligger nära bostäder, skolor och förskolor. Det utmärkande för våra anstalter, och häkten, är att samhället runt omkring knappt märker av dem. Vår verksamhet bullrar inte och ryker inte. Mycket lite av det som händer inne på anstalterna märks på utsidan. För samhället runt omkring är en anstalt helt odramatisk.

Fia Lundbäck, regionchef, Kriminalvården


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020