Debatt
17:44 | 12 mars 2024

SD replikerar på S debattsvar om landsbygden och akutmottagningen

”Gällande akuten och faktiskt hela Köping sjukhus framtid ska nog Socialdemokraterna ta och se sig om lite i backspegeln”, skriver debattörerna.

Köpings sjukhus. Foto: Arkiv

Den 7 mars publicerade Magazin24 en debattartikel med rubriken ”Socialdemokraterna sviker landsbygden” skriven av Sverigedemokraterna i KAK-regionen. Den kan du läsa här. 

Den 11 mars publicerades Socialdemokraternas svar som hade rubriken ”Landsbygdens svek börjar med ert stöd, SD”. Den kan du läsa här. 


Nu replikerar SD på debattsvaret från S: 

Att kämpa för att behålla åldersgränsen för epa-traktorer är inte att plötsligt sluta rösta för det. Det som hände när det föll i delvoteringarna, var att ni slutade kämpa och röstade istället för en höjning av åldern för att köra epa-traktor i helhetsförslaget i huvudomröstningen.  Det var vad som skedde och då kan man inte beklaga ett beslut som man de facto röstat på.

Att minska klyftor kan man göra på flera olika sätt. Allt handlar inte om att ge bidrag vilket ju är er paradgren. Exempel på saker för att minska klyftorna mellan landsbygd och stad är att sänka priset vid pump för bensin och diesel.  Det gynnar landsbygden då den egna bilen ofta är det enda sättet att ta sig till jobbet och sina och familjens fritidsaktiviteter. Ett annat exempel är att bygga ny kärnkraft för att få en jämnare elproduktion och minska de kraftiga prisskillnaderna mellan norr och söder i vårt land.  Det möjliggör ju att energikrävande verksamheter kan startas i hela landet. Glöm inte att ni tillsammans med ert stödparti Miljöpartiet förstörde ett robust energisystem.

Det är några exempel som skett via Tidöavtalet.

Gällande akuten och faktiskt hela Köping sjukhus framtid ska nog Socialdemokraterna ta och se sig om lite i backspegeln och erkänna att ni är de som möjliggjorde beslutet om en nedläggning. Det är ingen hemlighet vi i de parlamentariska grupperna i KAK tycker detta är ett riktigt dåligt beslut. Vi fick tyvärr inte gehör för detta i regionen. Något vi beklagar djupt.

Men hur kunde detta ens få ske? Hur fick det nuvarande styret ens denna olyckliga idé? Jo, på grund av att Socialdemokraterna under deras styre i regionen struntade i Köpings sjukhus. Hur kan vi påstå det? 2015 togs en 10 årig lokalförsörjningsplan i landstingsstyrelsen. En av oss var med där och minns specifikt de planer som gjordes för Köpings sjukhus. Det var både renoveringar samt nybyggnation. Det skulle satsas på Köping gällande kirurgin och det fanns definitivt framtidshopp och vilja att utveckla Köping.

Vad hände med allt det? Socialdemokraterna lät det bli en pappersprodukt för någon renovering och nya byggnader har vi inte sett. I stället prioriterade ni Sala. Där hamnade mycket stora investeringar men Köping blev utan. Så det kan vara bra med lite eftertänksamhet.  Ni valde Sala vilket gjorde det definitivt blev lättare för tjänstemän och sedan styre att slå sönder ett väl fungerande medicinakutsjukhus i Köping.

Att ni nu lovar att detta ska ni återkalla beslutet om ni får makten 2026 får oss att undra hur ska vi kunna lita på det? Köping var inte värt något förut när ni styrde. Hade ni följt 2015 års lokalförsörjningsplan och satsat på Köpings sjukhus i tid hade inte nuvarande styre kunna påstås att det nu blir för dyrt att rusta upp sjukhuset till den standard en akutmedicinklinik behöver.

Maria Liljedahl (SD) oppositionsråd Köping
Martin Nyqvist (SD) gruppledare Arboga
Roland Jansson (SD) gruppledare Kungsör


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-