KRÖNIKA
18:00 | 14 januari 2022

En resa mot att inte nödvändigtvis läsa mer, men annorlunda

Jimmy Bladh om läsning och att bryta vanor.

Nu ska det brytas mönster och vanor. 2022-luften ska bli lättare att andas och vi ska komma ut starkare, friskare, stresståligare, smartare, mer utsövda och på alla vis bättre på andra sidan. Vi ska gärna nå långsiktighet i det vi håller på med, men på kortsiktiga grunder?

Det finns ju som bekant två brytpunkter när svensken ska göra upp med gamla synder och lova bot och bättring: efter semestern och nyårslöften. Media svämmar över med artiklar bakom betalväggar hur man ska ”kickstarta” det nya året när det kommer till träning, kost, sömn, stresshantering och ekonomi.

Jag har av princip svårt för sådant, för mig fungerar inte drastiska nystarter i cold turkey-stil. Eller det brukar inte göra det i alla fall, det blir liksom kortsiktigt och oförankrat. Och jag tror inte att jag är ensam, en bekant har redan brutit sitt nyårslöfte med en sockerfri månad: redan dag tre inhandlades och förtärdes en chokladbit.

Läste dessutom att det föga överraskande tecknades flest gymkort med ganska god marginal i januari, gymmen frekventeras sedan extra under årets första månad för att sedan falla tillbaka ganska kraftigt till ett betydligt lägre genomsnitt under månaderna februari-december.

Men om vi nu inte ska vara den som är den, så får jag väl inte vara sämre än att komma med något, och något som egentligen inte ska behöva krävas varken offentlig tvättad byk eller löfte är en önskan om att läsa mer. Böcker. För läser gör man, oj vad man läser enligt min skärmtid. Efter att ha tagit bort sociala medier för ganska många år sedan med motiveringen att de tog alldeles för mycket tid från viktigare saker borde det väl egentligen vara dags för ett nytt resonemang med mig själv.

Vad som sedan definierar ”viktigare saker” blir såklart godtyckligt, kanske pretentiöst och kanske till och med irrelevant och ointressant att utreda vidare. Klart är att det tydligen finns alltför mycket läsvärt därute som inte är sociala medier, säkert väldigt mycket intressant men förmodligen och tyvärr en stor portion mindre intressant som kommer med på köpet. Ni fattar. Sociala medier-bojkotten har förresten försuttit mig i en del dråpliga och inte sällan (i efterhand) komiska situationer, men det är en del av en annan historia som ni får läsa om i min framtida roman.

Men läsningen grundlades tidigt. Lågstadiet? Mellanstadiet? Hade en skärpa och fokus som gjorde att böcker och tidningar (såväl serietidningar som magasin, slår gärna varje slag jag kan för serietidningar men även det tar vi någon annan gång) slukades hänsynslöst oavsett om jag var hemma, på resande fot eller i skolan. Bänkbok eller när lektionerna förpassades till skolans bibliotek blev högtidsstunder. Familjens stora fiskeintresse var inget jag själv var eller ville vara en del av,  och som jag minns det spenderades semestrarna alltid ett par veckor i husvagn eller en campingstuga. Med fördel i norra Sverige och med än större fördel nära fina fiskevatten som skänkte glädje till fyra av fem familjemedlemmar.

Den femte hade varit förutseende nog och tagit med sig tillräckligt med läsning för att antingen sitta kvar i stugan eller i bilen vid någon avlägsen norrländsk bäck. ”Att läsa är att resa” minns jag att Akademibokhandeln hade som slogan för några år sedan, väl värt att ha med sig i pandemier och när man ser tillbaka på familjesemestrar.

Idag är inte fokuset detsamma, vilket såklart stör mig och ligger till grund för det nyårslöfte jag i grunden inte tror på. Även om bokläsning alltså har fått stryka på foten de senaste åren så läser jag alltså fortfarande extremt mycket, med den detaljen att jag då inte alltid läser det jag vill eller tänkt. Samma sak där, knappast unikt för min del och jag tror vi är flera i samma båt och sits.

Om inget oförutsett inträffar tänker jag trampa vidare inom kulturen med några metadiskussioner under våren. Lovar. Eller, jag lovar att försöka.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-