Krönika
18:00 | 25 november 2021

Finns det några snälla barn här?!

Susanne Linde skriver om julklappar.

Så lät det när jultomten kom när jag var liten. Vi skrattade och intygade att vi varit så snälla hela året! Allt för att få del av julklapparna i tomtens säck. Vi skrev önskelistor före jul, min bror och jag. För honom gällde mest bilar – Dinkey Toys, och jag önskade mig pappersdockor.

Senare när jag var 12-13 år stod Evas Kalender högt upp på önskelistan.

Mammor skulle alltid svara:

– Jag önskar mig snälla barn.

Varför pappor inte önskade detsamma kan man undra?

Julen firas ju till minne av Jesu’ födelse men numera handlar julen mer om tomtar och julklappar än om den verkliga anledningen, den religiösa.

På Nordiska Museets hemsida hittar jag följande:

”Den jultomte som vi under 1900-talet vant oss vid som julklappsutdelare härstammar från legender om den fromme St Nicolaus. Han framträdde på kontinenten i medeltida mysteriespel den 6 december, medförande en get i koppel. Geten var en bild av Djävulen, som St Nicolaus symboliskt tämjde.

I högreståndsmiljöer – där julklappar delades ut från 1700-talet – var utdelaren en person utklädd till bock. Bockens roll övertogs under slutet av 1800-talet av jultomten. De första bilderna av Santa Claus dök upp i engelsk press på 1840-talet. Den svenska jultomten är en sammansmältning av en europeisk tradition om en gåvogivare vid jul och den svenska gårdstomten.”

Och så här skriver P4 Västernorrland om julklappens historia:

”I nutid ger vi bort julklappar i mängder och vi är väldigt angelägna om att den vi ger till ska få den perfekta klappen. Så var det inte förr. Då var rimmet i fokus och vad man gav mindre viktigt.

Någon gång på 1600-talet började traditionen med julklappar, men då var det något helt annat.

– Då kastade man in en klapp till någon, det kunde vara ett vedträ eller en halmdocka. Poängen var inte vad det var – utan rimmet var det viktiga. Man skulle gissa vem det kom ifrån. Rimmet kunde betyda olika saker, dold kritik, en gåta att lösa eller en kärleksförklaring, berättar Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.

I många familjer väljer man numera att bara ge julklappar till barnen. En del familjer och bekantskapskretsar har julklappslotteri. Alla köper en gåva för en viss summa och sen lottas gåvorna ut bland de närvarande.

Vackert julklappspapper, snirkliga snören, en passande julklappsetikett och lackstämpel – det är tradition hos mig.

Vad anser jag själv om julen och klapparna? Jo, mer av klappar som i smekningar och mindre av köphysteri.  I vår familj har vi alltid gett varandra julklappar.

Inget överdåd – det är tanken som räknas – omtanken!

Och glädjen och spänningen att få en julklapp tycker jag alla oavsett ålder ska få uppleva. Jag minns min ex-mans farmor och mormor – hur glada de var på julafton när vi alla träffades hos min svärmor. Hur lycklig farmor Karin var över det vackra paketet med ett stort halmhjärta i.

Och mormor Lotta när hon förväntansfullt öppnade julklappen med tvålen av märket Maja – den i svart och rött med en flamencodansös på – mormor Lottas favorit. De gamla damerna blev som barn på julafton!

Julklappar där omslaget är lika viktigt som innehållet. Vackert julklappspapper, snirkliga snören, en passande julklappsetikett och lackstämpel – det är tradition hos mig.

Min son Jakob har en annorlunda idé om julklappar som jag älskar. Han ger bort något jag kallar ”Mystery Box”.

Han funderar ut vad som kan passa den som ska få julklappen och lägger allt i en enda låda – en Mystery Box! Olika, blandade saker! Dessa boxar är så spännande!

En påse örtte, en väldoftande tvål, en julgranskula, en bok – ju mer man tittar ju mer hittar man!

Och paketöppnandet föregås av rim, hemma hos oss! Det är lika roligt att klura ihop rimmen som att sen få mottagaren att fundera på vad som kan ligga i paketet.

Så avslutningsvis till er alla:

”Julgåvan ni får – är en klapp som består – värmande omtanke år efter år! GOD JUL!”


VECKANS…

[–] Julklappshysteri som ger stress och tom plånbok

[+] Hjärtevarma klappar av kärlek och omtanke


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-