Krönika
09:00 | 14 februari 2021

När Amor skjuter pilar!

Susanne Linde skriver om kärlek och Alla hjärtans dag.

Så här i tider av Valentins namnsdag kommer man ju osökt in på kärlek. Valentin eller Sankt Valentin var en, nej minst tre, olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet.

Det är oklart vilken av dem som gett upphov till minnesdagen den 14 februari.

Jag läser på Wikipedia:

”De flesta av de traditioner och legender som förknippas med Sankt Valentin uppstod under medeltiden i Frankrike och England.

Kopplingen till romantik och kärlek uppstod troligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner.

Firandet kring Sankt Valentin har, framför allt inom den anglosaxiska kultursfären, fortsatt in i våra dagar, och på senare år har seden att fira Alla hjärtans dag även fått fäste i Sverige.”

Romantik och kärlek, ja – och intill Valentin befinner sig förstås Amor med sina pilar!

Jag läser vidare på nätet:

Amor (latin för “kärlek”) eller Cupido (latin för “begär”) är kärleksguden i den romerska mytologin. Han avbildades ofta i konsten, så kallade amoriner eller kupidoner. Han var son till gudinnan Venus. I den grekiska mytologin motsvaras han av Eros.”

Så tack vare helgonen Valentin så sägs Amor skjuta iväg sina kärlekspilar alldeles särskilt mycket den 14 februari. Frågan är hur många som träffats av en glödande pil just den dagen? Jag är säker på att Amor håller igång flitigt året om!

Numera ska ju Amor nästan lite krampaktigt få hjälp av Tinder och alla möjliga – eller omöjliga – dejtingsajter. Frågan är om inte slumpen är det bästa sättet – när Amor skjuter en pil lite oväntat så där. Jag ska berätta om några tillfällen där Amor jobbat i det fördolda.

Min mor och far till exempel – hur träffades de en gång? Jo, mammas bästa väninna Anna skulle ut med sin fästman och denne fästman hade en kamrat som gärna ville följa med. Men inte som något sorts tredje hjul under vagnen så frågan blev:

– Hade möjligen Anna någon väninna som kunde tänkas vilja följa med?

Det hade Anna – min mamma.

Det blev kärlek direkt och det höll i sig livet ut. Anna och hennes fästman bröt med varandra snart men hos mor och far träffade Amor rätt.

Jag själv då? Hur träffade jag mitt livs stora kärlek? Jo, den gången var det ett helt pansarregemente inblandat minsann!

Min bror gjorde lumpen på P4 i Skövde och berättade ofta om händelser som värnpliktig för oss andra i familjen. Särskilt dråpliga var historierna om en av lumparkompisarna som hade en hel del hyss för sig – en riktig filur! Brorsan visade bilder på kompisarna och berättade att en av de mer tvålfagra gick alldeles särskilt hem hos tjejerna.Han imponerade dock inte alls på mig. Däremot fick jag syn på en blond kille som gjorde en glad och skojig min – filuren!

Han verkar intressant, sa jag!

När så lumpartiden var över blev de muck – militär utryckning, civila kläder! Min bror skulle ha muckarskiva hemma hos sig och på tågresan hem från Skövde frågade han om inte den blonde lumparkompisen, filuren, ville komma på festen. Den blonde tvekade lite men min bror sa:

– Min syster ska komma.

Den blonde frågade om brorsan hade något foto av systern och när han fick se bilden utropade han:

– Jag kommer!

Under den muckarskivan var Amor beredd och träffade rätt! Han använde förmodligen regementets pansarskott dagen till ära!

Så det blev kärlek vid första ögonkastet! Ja nästan i alla fall, för vi hade ju redan sett varandra på bild…

Hur gick det då för min bror? Jo, Amor jobbade i en porslinsaffär vid ett senare tillfälle där det fanns en väldigt söt expedit…

Så kan det gå!

Fira gärna kärlekens lov denna helg. Oavsett om det handlar om en människa, ett djur, ditt hem, naturen eller bara ditt eget inre välbefinnande.

Kärlek är värme och glädje – någonting positivt. Så njut och gläds över kärleken varhelst den står att finna!

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-