Krönika
11:38 | 1 juli 2021

Rondeller och mobbning

Harry Holm skriver om rondeller, svensk politik och mobbning.

Varje ny rondell är en vinst. Varje ny regering kan vara en nitlott. Till och med för mästermobbaren Annie och mästerförhandlaren Stefan för vilken makten varit det viktigaste..

Rondellbygget vid Big Inn välkomnas även av mig. Min Skoda vill oftast till Möllers men kan någon gång rulla fram till Maxi, på grund av suget efter produkter från Siljans Chark, byggda på gamla recept från Uttersberg.

Varje ny rondell är en vinst för alla. När den vid CircleK i Arboga hade byggts slutade det vara döds- och andra olyckor där.

Något Ikea vid Ö&B-rondellen blev det inte. Men nu tänker möbeljätten öppna tiotalet mindre butiker. I shoppingcentra.

Tyvärr, för handel föder handel även om butikerna samlas i samma lilla stad, utan gemensamt tak. Småskaligheten charmar besökaren. Fast, hur många hittar in till centrum från Sätra?

Gäster vid Herrfallet som kör in mot Arboga finner först Asplunds, en Ica-butik som lyckats få ordet Supermarket att betyda något småskaligt och personligt.

Trots att Trafikverket inte ordnat ordentlig vägvisning till Herrfallet, hittade den gångna midsommaren uppemot 1.000 personer dit.

Bland annat fanns 800 i stugbyn och lika många på campingen.

I politiken blev midsommarhelgen 2021 något alldeles extra. Strax innan kom beviset för att något gick fel vid förra valet. År 2018 röstade 57,89 procent bort Löfven. Men han stannade kvar – eftersom C och L bytte sida, utan tanke på att Löfven är en fackligt skolad mästare på förhandling.

I politiken blev midsommarhelgen 2021 något alldeles extra.

Fyra omaka partier började ”hänga ihop som ler och långhalm”. Ett talesätt, som Nordiska Museet förklarar så här. ”En blandning av lera och långhalm, långa halmstrån, kunde förr användas som byggnadsmaterial till enklare byggnader.”

Och lägger till:

”Ler och långhalm är inte ett särskilt stabilt byggnadsmaterial.”

”Ursprungligen hade det en ironisk innebörd, att något eller några hänger ihop trots att de egentligen inte passar bra tillsammans.”

Tidigare år hotade Jonas Sjöstedt,V, då och då med att fälla regeringen. Men det ”bidde” inget. Så Löfven överraskades när nye V-ledaren Nooshi Dadgostar, nu stod för vad hon sagt om att fälla hans styre.

Annie Lööf däremot stod inte vid sitt ord, det från 2013, om att hon hellre skulle äta upp sin sko än att bli stödhjul åt Löfven. Men till midsommaren 2021 fick hon äta upp att hon 2019 sa: ”Vi ser till att Vänsterpartiet inte får politiskt inflytande.” För nu hade V så mycket inflytande i politiken att t.o.m. regeringen fälldes.

Vid pressträffen den 17 juni i år uttalade Stefan Löfven: ”Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta läge är inte ansvarsfullt”. Men det var väl ansvar hon tog, vänsterledaren Nooshi Dadgostar, genom att fälla en regering som inte hade ett fungerande underlag.

Ansvar för demokratin tog också Nyamko Sabuni, L, som även sa: ”Det håller inte längre att isolera ett parti som valts av svenska folket.”

I SVT förklarade härom året inrikesminister Mikael Damberg: ”Vi bjuder in alla partier utom SD till samtal om hårdare tag mot gängkriminaliteten”. Och Annie Lööf, C, gick ännu längre, genom att utestänga två partier.

Är det demokrati att frysa ut partier som representerar drygt 1,6 miljoner svenskar?

Hennes tyngsta argument för att byta sida efter valet, var att man inte ville prata med SD och V. Är det demokrati att frysa ut partier som representerar drygt 1,6 miljoner svenskar? Hur mobbade ska inte de väljarna känna sig.

En parallell från skolans värld: Den mobbade eleven har flyttats och den mobbande har fått vara kvar… och bara utsett ett nytt offer. Nu har vissa skolledningar börjat flytta mobbaren och låta den mobbade stanna, vilket fått till följd att alla i skolan mår bättre så att arbetet fungerat fint igen.

I den politiska världen borde det viktigaste inte vara att utestänga vissa partier, utan att lösa verkliga problem inom till exempel skola, vård, omsorg och – brottslighet. Bland annat därför finns det ett värde i att flytta bort mobbande politiker.


VECKANS…

[+] Att allt fler åldersgrupper får sitt vaccin mot covid-19.

[–] Att vissa tror att det redan är fritt fram att leva som innan covid-19.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-