Västra Mälardalen
14:16 | 12 maj 2021

Nuvarande restriktioner förlängs till 1 juni

Smittspridningen ligger fortsatt på en hög nivå: ”Inte läge att slappna av än”.

Statsminister Stefan Löfven under ett besök i Köping. Foto: Björn Blomgren/Arkiv

Under onsdagseftermiddagen hölls en pressträff om de fortsatta restriktionerna i samhället. De restriktioner som till en början rådde fram till den 17 maj förlängs nu till 1 juni. Från den 1 juni har regeringen fattat beslut att justerade regler ska träda i kraft. Statsminister Stefan Löfven (S) betonade att Kristi himmelsfärd bör firas i den allra närmaste kretsen.

– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå. Det är inte läge att slappna av än, sa Löfven under pressträffen enligt SVT.

Löfven uppmanade även Sveriges befolkning att vaccinera sig.

– Ta vaccinet. Det är en solidaritetshandling, sa Stefan Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa följande om smittspridningen i nuläget:

– Vi ser tydliga tecken på stabilisering i smittspridningen, sa Carlson.

Han sa även att han tror på lägre smittspridning i september, under förutsättning att restriktionerna hålls och vaccinationer genomförs.

Fler besked under dagens pressträff: 

  • Marknader och nöjesparker kan öppna den 1 juni även om många regler kommer vara kvar.
  • För inomhusevenemang utan sittplatser blir deltagartaket, som huvudregel, fortsatt åtta deltagare, meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Om deltagare anvisas sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas.
  • För arrangemang utomhus är maxtaket 100 deltagare om deltagarna inte har sittplats. Om deltagarna är utomhus och har sittplats gäller max 500 deltagare. 
  • Det införs från och med första juni särskilda regler för löpning, orientering, cykling och simning som sker utomhus. Här får max 150 deltagare delta samtidigt. 
  • Förändringarna av publiktaken sker den 1 juni och inte 17 maj som tidigare tidigare presenterats som ett möjligt datum.
  • Öppettiderna på krogen kan komma att förlängas till 22.30 från den 1 juni. Förslaget om förlängda öppettider är skickat på remiss och ett beslut i ärendet kommer att fattas nästa vecka.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-