Krönika
15:00 | 3 maj 2024

Tacksamhet

Varför är det lättare att gå runt och tänka på något man inte har istället för att fokusera på det man faktiskt har?

Jag undrar ofta över varför man fungerar på det viset. Varför har vi så lätt att ta saker för givet? Att känna tacksamhet borde vara enkelt, eller hur? För om vi tänker efter så finns det ju så väldigt mycket som vi verkligen kan känna tacksamhet för. Åtminstone om man som vi lever i denna del av världen.

Tacksamhet kanske inte är det första man tänker på om man lever på Gaza och tvingas se hur din familj lider oerhört eller i Ukraina där ryssen gör allt han kan för att förinta ditt land.

Men du och jag, vi har tak över huvudet, (de flesta av oss i alla fall), en varm och skön säng att landa i på kvällen, mat på bordet och människor som bryr sig om oss.Vi har varma och hela kläder, vi har allt detta och ändå verkar det som att verklig tacksamhet är en sällsynt fågel i dagens samhälle.

Varför är det så svårt att känna tacksamhet? Det är en fråga som man kan fundera kring och vilka fenomen som kanske ligger bakom detta, att det är svårt att känna just tacksamhet.

För det första är det enkelt att ta saker för givet. Vi lever i en värld av överflöd där vi ofta tar det vi har för givet. Den bekvämlighet som omger oss varje dag blir osynlig för våra ögon.

Vi glömmer bort att inte alla har samma privilegier och möjligheter som vi har. Det är när vi förlorar något eller möter motgångar som vi plötsligt blir medvetna om värdet av det vi hade.

För så är det, om du plötsligt insjuknar i en svår sjukdom, till exempel cancer, så blir det plötsligt mycket lättare att vara tillfreds och tacksam över de små sakerna som man tidigare inte la nån vikt vid. Plötsligt kan man känna en stor tacksamhet över en kopp kaffe på morgonkvisten, eller att bara få sitta bredvid den man älskar. Små saker som man innan sjukdomen knappt la märke till.

Det är ju lite tragisk att vi människor fungerar på det viset, att det ska krävas en svår sjukdom eller en fasansfull händelse i våra liv innan vi kommer till den insikten. Att det finns så mycket runt omkring oss i våra liv som vi verkligen borde kunna vara tacksamma över.

En annan faktor är stress och oro. I en värld där vi konstant är uppkopplade och upptagna på sociala medier och bombarderas av andras perfekta tillvaro så skapar det en känsla av otillräcklighet. Då kan det vara svårt att finna tid och utrymme för tacksamhet.

Vi har så lätt att jämföra oss med andra. Att tycka att, så som andra har det vill även jag ha. Då blir det lätt att tycka att det jag faktiskt har inte är i jämförelse. Vi rusar igenom livet utan att stanna upp för att reflektera över allt det goda och fina som omger oss.

Dessutom kan oro för framtiden eller ångest över det förflutna göra det svårt att vara närvarande i nuet och känna tacksamhet för det som är.

Ytterligare en faktor är att tacksamhet ofta förknippas med att vara svag eller nöjd med det mediokra.

I en värld som hyllar prestation och framgång kan det vara svårt att visa tacksamhet utan att känna som att man ger upp på sina drömmar eller mål. Det finns en rädsla för att omfamna tacksamheten skulle innebära att man slutar sträva efter mer och bättre.

Men så är det ju inte, att känna tacksamhet är inte detsamma som att ”ge upp” eller att sluta försöka nå sina mål.

Den som har förmågan att både känna tacksamhet över de små sakerna och samtidigt fortsätta mot uppsatta mål här i livet är i mina ögon en vinnare.

För om man tänker efter, om du hela tiden strävar och sliter mot uppsatta mål men aldrig sen tillåter dig själv att vara nöjd och tacksam över att du lyckats så är det ju i sig lite tragiskt kan jag tycka.

Egentligen tror jag inte att det är så svårt, vi behöver bara fundera lite på vad som verkligen är viktigt i våra liv och fokusera på det positiva och fina som trots att finns omkring oss.

Jag tror att förmågan att känna tacksamhet kan övas upp och att vi alla skulle må lite bättre om vi försökte göra det. Om vi kan vara mer närvarande i nuet och uppmärksamma de små sakerna i våra liv som vi faktiskt gillar och tycker om, att försöka rikta fokus mot det positiva istället för det negativa så tror jag vi kan förändra våra perspektiv och bli lite mer tacksamma.

Att vara tacksam har en mängd fördelar för både ens mentala och fysiska välbefinnande också.

Tacksamhet har visat sig minska negativa känslor som ångest och depression. Genom att fokusera på det som är bra i ens liv kan man öka sitt välmående och sin lycka. Forskning har också visat att personer som uttrycker tacksamhet regelbundet har lägra blodtryck, bättre immunfunktion och sover bättre. Att reflektera över det man är tacksam för innan man går och lägger sig kan bidra till bättre sömnkvalitet och en mer avslappnad sömn.

Gå ut idag och försök se din värld med lite mer tacksamhet, vem vet du kanske upptäcker massor av saker att vara tacksam över.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020