Tänk själv!
Om vi låter AI tänka och skriva i vårt ställe går både människan och demokratin under. En riksdagsman kan inte delegera tankar och formuleringar till AI.
Om vi låter AI tänka och skriva i vårt ställe går både människan och demokratin under. En riksdagsman kan inte delegera tankar och formuleringar till AI.
Jag gillar Olle Thorell, 56 år gammal, riksdagsman (S) från Surahammar i Västmanland, där han bott i nästan hela sitt liv. Lokalt är Olle ordförande för Socialdemokraterna. Som riksdagsman är han ledamot i utrikesutskottet.
Olle har alltid varit väldigt aktiv i sociala medier som Facebook och Instagram. Inte bara i skrivna inlägg och kommentarer utan också i videoklipp, som ofta setts och kommenterats av väldigt många.
Han driver också en vällovlig kampanj mot hot och hat i sociala medier, med citat från personer som hör av sig.
Citaten i sig är ofta en intellektuell lyteskomik, men ingen är personligen utlämnad. Alla namn på avsändare är överstrukna med svart (digital) tusch.
Vi har träffats några gånger, Olle och jag. Vi tänker och tycker inte alltid lika. Vi skiljer på sak och person. Vi har alltid goda samtal. Och vi förstår båda att i oliktänkandet stärks mångfalden i det offentliga samtalet.
I veckan har Olle Thorell skapat en ”snackis”, både lokalt och på riksplanet.
Sedan riksdagen öppnade i september har Olle ställt 180 frågor till statsråden i sittande regering. Han medger offentligt att han inte skrivit frågorna själv – utan överlåtit åt AI (ChatGPT) att formulera frågorna, i en automatiserad process.
Detta har väckt uppmärksamhet och debatt på ledarsidor. SVT:s humorprogram Svenska Nyheter har kommenterat i satiriska ordalag.
På Dagens Nyheters ledarsida skriver Erik Helmersson:
”Att ställa frågor till statsråd är en viktig del av riksdagens kontrollmakt över regeringen. Men vad Thorell gör strider mot tanken med frågorna…Det blir en sorts demokratins drönarkrig eller överbelastningsattack, han massbombar statsråden och missbrukar deras och medarbetarnas tid. Och skattebetalarnas pengar.”
På Expressens ledarsida ironiserar Linda Jerneck:
”Tänk att vara politiker och lyfta 75 500 kronor i månaden, men ändå lägga ut jobbet på en chatt-bot. Nu kan han ställa hur många frågor som helst, skrivna av den lilla boten. Han behöver inte ägna tid åt att läsa på. Han är inte längre begränsad till sin egen formuleringsförmåga. Han har brutit bojorna och kan fylla dem med ”dagens fråga”.
Expressens ledarsida konstaterar och föreslår:
”Alla vet att motioner är värdelösa, utom som underhållning. 99 procent av omkring 3000 motioner om året avslås. Ge alla partier ett antal motionsrätter och frågor per år. Thorell har redan fyllt sin kvot för en livstid.”
Även moderaternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har uttalat kritik mot att Olle Thorell låtit AI massproducera ett antal frågor till statsråden.
I ett långt inlägg på sin egen Facebook-sida försvarar och förklarar sig Olle Thorell mot de mothugg han fått.
Olle skriver:
”AI är inget mer än ett verktyg, ungefär som en dator med ordbehandlare eller en sökmotor. Det hjälper mig att effektivisera mitt arbete, men det är jag som formulerar, värderar och prioriterar frågorna. Jag står helt bakom varje fråga som lämnar mitt skrivbord.”
Olles egen slutsats:
”Det jag gör, att ställa skriftliga frågor till regeringen, är en viktig del av riksdagsarbetet. Och jag står för varenda fråga jag har skickat in. Alla mina frågor är relevanta.”
Personligen tycker jag givetvis att Google och ChatGPT är fantastiska verktyg för att ta fram underlag och bakgrundsinformation.
Men – mina tankar och åsikter, mitt språk och mitt ordval, är en lika självklar del av min identitet som mitt fingeravtryck.
Om vi delegerar ordens makt och tankens kraft till digitala verktyg kommer våra hjärnor att tillbakabildas.
Och demokratins struktur och system blir överflödiga och en onödig kostnad.
Varför ha 349 riksdagsledamöter och 39 000 förtroendevalde i Sveriges kommuner och regioner? Tänk vilken besparing om alla dessa togs bort och reducerades till ett fåtal, proportionellt i förhållande till valresultatet.
Detta lilla fåtal skulle sedan vara ”projektledare” och ställa de vinklade frågorna till AI för att få fram ideologiskt korrekta svar.
Du sköna nya värld. Men inte för mig. I den världen vill jag inte leva.