Krönika
06:00 | 14 februari 2021

Vi firar en halshuggning

Harry Holm skriver om vaccin, Alla hjärtans dag och Norge.

På grund av en halshuggning firas Alla hjärtans dag. Vi ger varandra gåvor. Och jag ska försöka vara vänlig idag. Men vet ju vad Relling sa. Dessutom ska det handla om Norge.

Det finns fler än våra nära och kära vi kan gratulera på Alla Hjärtans Dag. Tillexempel alla 65-69-åringar som numera får komma med i vaccineringens Fas 2.

Hemmaboende 80-90-åringar får därmed fler att konkurrera om vaccinet med. Låt oss hoppas att ”regionerna” hörde Tegnells försynta påpekande om att de borde ta de äldsta först, även inom faserna. En kvinna skrev i Aftonbladets kommentarsfält att det var bättre att de yngre som kan jobba fick vaccinet först. Menar hon alltså att en arbetsför människa är mer värd att leva än en pensionär, tänkte jag (som gillar uttrycket Old Lives Matter).

Vi kan också gratulera Kungsör som härom veckan uppgraderades till stad, detta av Arbogas näringslivschef på ett uppslag i den tidning du nu läser. Ett grattis också till hotellnäringen i Arboga, som starkt ökade antalet gästnätter under pandemiåret 2020.

Dessutom får vi gratulera norska Vinmonopolet som fått fler kunder, sedan covid-19 stängde gränsen till Sverige och därmed till norrmännens stora turistmål – Systembolaget.

Ett av åren innan coronan åkte jag förresten över gränsen till Norge. Med tåg. Och klev av vid en järnvägsstation som faktiskt heter Hell. Därifrån blev det taxi till Levanger. Proppad med ”guleböj” och andra norgeskämt frågade jag chauffören vad man i Norge kallade den där frukten som var gul och böjd. Han svarade inte guleböj utan:

– Banan.

Apropå Norge, så måste jag citera förskolegrabben Loke i Ålesund:

– Mamma, jeg skulle ønske vi kunne ha drept coronan.

Dräpt kan man säga att Valentinus blev. Han var präst i Rom och halshöggs den 14 februari 269 e.Kr., sedan han vigt kristna par och vägrat avsäga sig sin kristna tro. Han sägs också ha hjälpt sin fångvaktares dotter att få tillbaka synen, varefter alla i fångvaktarens hushåll blev kristna.

Vårt firande av Alla hjärtans dag, eller Valentindagen, följer amerikansk sed. Så därför får vi gratulera butiksägarna i trakten. Jag läste att handeln i Sverige härom året ökade med över 700 miljoner kronor inför den 14 februari. I USA handlar folk för 13 miljarder dollar extra inför Sankt Valentins Dag.

I USA är det nu nye presidenten Biden och hans folk som handlar, agerar alltså. Och det behövs. Landet har 4 procent av jordens befolkning men ungefär 20 procent av coronafallen.

För ett år sedan twittrade nämligen Trump om att pandemin inte var något att oroa sig för. Han menade att det bara var veklingar, demokrater, som använde munskydd. Och Trumps anhängare ville ju inte se ut som demokrater.

Jag borde förstås vara snäll i samband med Alla hjärtans dag. Men så tittade jag på några kommunala protokoll. Bl.a. från Arboga Barn- och utbildningsnämnds decembermöte.

Alla där verkade vara eniga om att pengarna i budgeten för 2021 inte kunde räcka, vilket skulle innebära risker för barn och personal. Nämnden godkände budgeten i alla fall. Nämnden tog liberalen Richard Fallqvists tilläggsyrkande: ”Att verkställa beslut så konsekvenser minimeras och en likvärdig kvalitet som 2020 kanhållas”. Trots att man var överens om att det inte fanns pengar till denna kvalitet.

Gratulationer bör vi sända till många av oss efter meddelandet att det 2022-2025 byggs motorväg från Köping till Västjädra.

Jag nöjde mig häromdagen med att bara körde uppför Västermovägen i Arboga. När jag närmade mig Asplunds mysiga supermarket, kunde jag inte låta bli att tänka på den gamla repliken:

– Ska vi anlita konsult eller ska vi krångla till det själva?

Vid Asplunds smalnar numera vägen sakta av när jag och alla andra kör mot det lilla backkrönet. Vid en obestämd plats går det inte längre att mötas. Då måste en av bilisterna backa. Och hur trafiksäkert är det?

Den försämrade trafiklösningen på platsen får vi nog skylla på en av Arboga kommuns ramavtalade konsulter, VAP VA-Projekt AB i Örebro. Dess chef, Niklas Norén, måste vi ändå gratulera. Hans bolag har ju på det här tjänat pengar ur den kassa som vi Arbogabor skattat ihop till. Och ”bistått” kommunen hela sträckan från rondellen vid Sörgården upp till Asplunds, ett projekt som totalt dragit mer än 7 miljoner kronor hittills.

Tanken slår mig: Borde något ansvar för den usla trafiklösningen vid Asplunds läggas på de styrande i Arbogas rådhus?

Men stopp nu, krönikören! Det är ju Alla hjärtans dag. Så nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla. Och säga till varandra, kanske på norska:

– Jeg elsker deg med hele blopumpen min.

 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-