Krönika
18:00 | 14 september 2019

Viljan att döda

Susanne Linde skriver om djur, natur och jakt.

Naturen och djuren har alltid legat mig nära. Förmodligen har jag det i blodet via mina djurvänliga föräldrar. Denna närhet har bara intensifierats med åren.

När jag var liten hade jag svårt att komma i tid till skolan om det hade regnat. För alla maskar som krälade på asfalten måste jag bara rädda tillbaka till gräs och jord.

Mina katter tar tyvärr in möss och en och annan fågel ibland. Jag räddar de som räddas kan och med sorg i hjärtat begraver jag de som inte haft samma tur.

Jag kan förstå instinkten hos djur – att döda för mat. ”The circle of life” som det kallas.

Jag har också förståelse för att människan förr jagade för att klara livhanken, för mat på bordet. Däremot har jag ingen förståelse för jakt som nöje!

Att gå i skogen, plötsligt se ett djur och då känna viljan att döda! Helt främmande för mig!

Män var jägare förr i tiden! Stenåldersmän som klubbade något ätbart i skogen och drog hem till grottan – det känns rätt lätt att förstå. Men att dagens män kan tycka att det är macho att döda, det fattar jag inte alls.

Att sen en del kvinnor hänger på i något sorts märkligt jämställdhetssyfte – ”kan han döda så kan banne mig jag!” – det känns bara pinsamt bisarrt!

Detta att jaga och döda måste handla om makt! Att sätta sig över andra. Att sätta sig över livet självt.

Jag känner så här – kan man döda ett djur, då kan steget inte vara långt till att döda en människa. Skjuta på allt som rör sig liksom!

Jakt kan förmodligen också vara som en lek, ett spel. Det är spännande att sitta där på pass och vänta. Det nervkittlande när man har något på kornet och sen försöker få till en träff. MEN – kör då denna lek på datorn i stället!

Det finns massor av spel som passar den leksugne, spänningssökaren! Eller jaga med kameran! Att döda för hungern – det finns inte längre i Sverige!

Sen finns det galna jägare (oftast män) som hatar ”våra fyra stora” – lo, varg, björn och järv. Istället för att känna beundran över att dessa kraftfulla, fina djur finns i vårt land vill dessa män utrota dem!

Här i våra trakter är varghatet stort – liksom hatet mot lodjur. Björn och järv skulle säkert hatas lika mycket om det nu fanns några i vårt område…

Varghatare sprider gärna illvilliga skrönor om hur farliga vargar är!

Det fabuleras vilt om hur vargar springer rätt in på gårdarna och äter upp små barn eller står och lurpassar vid skolorna för att släpa iväg någon stackars skolunge!

Löjligt!

Många gånger har jag vandrat i skogarna runt Loka Brunn och hoppats, hoppats få se skymten av ett lodjur. Det har aldrig hänt. Lodjur ser människan först och räddar sig undan så fort de bara kan. Samma sak är det med vargar. Vargen ser inte människan som byte.

Skulle du mot förmodan få syn på en varg i skogen – känn dig unik och lyckligt lottad! Ta ett foto om du hinner innan vargen flytt sin kos.

För att komma närmare varg har jag besökt varghägnet som förr fanns i Kolmården. Det var vargar i en djurpark så självklart inte som ute i det fria – men ändå så nära jag kunde komma.

Vi blev inbjudna av vargarna, på deras villkor – de godtog oss och vi tog tacksamt emot. Vi vandrade runt i hägnet och vargarna respekterade vårt intrång.

Det vargarna gjorde var att hålla koll på varandra. Se till att rangordningen hölls dem emellan. Stack någon ut – blev den ”tillsagd” med ett högljutt morrande, med kroppsspråk. Inga slagsmål och inget bitande.

Det var en fantastisk känsla att se in i ett par vargögon och uppleva den ömsesidiga respekten.

Tiden stod stilla detta andlösa ögonblick.

Nej, viljan att döda förstår jag inte alls. Att döda för nöjes skull, för makt och så till den milda grad att jaktbrott inte blir ett hinder! Skamligt – du människa! Skamligt!

Live and let live! Lev och låt leva!

Lägg ner maktbegäret för känslan av gemenskap.

En respekt för allt levande.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-