Fotboll
16:03 | 12 oktober 2021

Rytting Kaneryd tillbaka i landslaget inför det stundande VM-kvalet

Kolsvatjejen har imponerat i BK Häcken – nu belönas hon med en plats i den Blågula truppen: ”Positiv överraskning”.

Forsby FF-fostrade Johanna Rytting Kaneryd anslöt till BK Häcken inför denna säsong. Där har hon spelat 18 matcher och noterats för fem mål samt en assist. 24-åringen har dessutom noterats för tre mål i Champions League.

Ett starkt facit som nu har lett till att Rytting Kaneryd återigen är tillbaka i svenska A-landslaget där hon debuterade tidigare i år. Under tisdagen presenterade förbundskaptenen Peter Gerhardsson den 25 spelare stora trupp som ska ta sig an först Irland i kvalet till VM 2023 och sen Skottland i en träningslandskamp. Bland de 25 namnen återfanns Johanna Rytting Kaneryd, som har fem A-landskamper varav fyra från start på meritlistan. Hon har varit på gränsen att komma med tidigare och nu fick Kolsvatjejen chansen.

– Det är jätteskönt att få det beskedet. Jag hade inte förväntat mig det, så det var en positiv överraskning, säger Rytting Kaneryd till Sportbladet.

Hon säger vidare:

– Jag hade inte tänkt så mycket på det eftersom jag inte var med förra gången. Då bestämde jag mig för att fokusera på klubblaget. Men jag har verkligen kämpat för det här, säger hon.

Forsby FF-produkten samt lagkamraten Julia Zigiotti Olme var två nya namn i truppen som inte fanns med vid landslagets samling i september. Skador, bland annat på Kosovare Asllani, ledde till öppningar i laget för förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Två spelare som varit precis utanför förut. Nu har vi två spelare som inte är med så det kändes ganska naturligt även om vi har en konkurrenssituation även där. Båda spelar i ett bra lag som har bra matcher. De spelar i toppen av Allsvenskan, men också i Champions League vilket gör att de får väldigt bra matchning. Det blir intressant att se var de är nu i konkurrenshänseendet till övriga spelare, sa Gerhardsson under sin presskonferens när truppen presenterades.

Det svenska landslaget möter Irland på bortaplan den 21 oktober följt av Skottland borta den 26 oktober. Förbundskaptenen Gerhardsson menar att stort fokus kommer läggas på VM-kvalmatchen mot Irland.

– Irland slog Australien med 3-2 hemma här i september, så det är en bra motståndare vi möter med duktiga spelare i klubbar i bland annat England. Så vi har stor respekt för motståndet som väntar och det kommer vara vår tuffaste match i VM-kvalet hittills, helt klart, säger Peter Gerhardsson enligt SVT Sport. 

Gerhardsson öppnar också för att det kan bli stora förändringar i den svenska laguppställningen till den efterföljande matchen mot Skottland.

– Vi kommer inte spela med samma lag i alla fall. Det finns spelare som behöver visa att man håller landslagsnivå. Nummer ett är Irlandsmatchen och efter det får vi ta tag i det och titta på vilka som ska spela mot Skottland. Men en del förändringar kommer det bli.

Här är den svenska truppen till matcherna mot Irland och Skottland: 

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Zecira Musovic (Chelsea).

Backar: Jonna Andersson (Chelsea), Nathalie Björn (Everton), Magdalena Eriksson (Chelsea), Nilla Fischer (Linköping), Hanna Glas (Bayern München), Amanda Ilestedt (PSG), Emma Kullberg (Häcken), Elin Rubensson (Häcken)

Mittfältare/Anfallare: Filippa Angeldahl (Manchester City), Hanna Bennison (Everton), Anna Anvegård (Everton), Stina Blackstenius (Häcken), Rebecka Blomqvist (Wolfsburg), Filippa Curmark (Häcken), Lina Hurtig (Juventus), Sofia Jakobsson (Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby), Fridolina Rolfö (Barcelona), Johanna Rytting Kaneryd (Häcken), Olivia Schough (Rosengård), Caroline Seger (Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Häcken).

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-