INREDNING
12:00 | 22 januari 2023

Årets trendspaning 2023

Futuristiska möbler, lappteknik och massor av färg hör till årets stora inredningstrender. 

Vi spenderar mycket tid hemma, så här vill vi ha det ombonat och med plats för många. Vi lägger hellre våra pengar på enstaka coola inredningsdetaljer som en unik lampa eller en mönstrad matta, som i sin ensamhet kan lyfta ett helt rum, än går loss på diverse trendiga prylar.

Stora kontraster och böljande former kommer vi att se mycket av i vår. Låt oss gå igenom årets trender som ger dig full koll på läget.

Rött rött rött
Årets stora trendfärg är röd. Alla nyanser av rött är helrätt i år – från tomatröd till tegelrött. I butikerna ser vi många röda inredningsdetaljer som vaser och textilier, men också röda fåtöljer och sideboards.

Om du är djärv finns det en hel del spännande färgkombinationer att upptäcka. Koboltblå, en av höstens uppstickare, passar exempelvis utmärkt med en stark röd kulör. För är det något som är trendigare än färgen röd i år, så är det kontraster. Andra färgtoner vi kommer att se en hel del av är orange, persika och lavendel. Accentfärger får gärna sticka ut och ta plats.

Futurism och kontraster
Spännande former och blandade material är helt rätt i år. Mixa och matcha allt vad du kan! Genom att blanda mjuka material med hårda, runda former med raka linjer och grafiska mönster med organiska former skapar du trevliga och ombonade interiörer.

I år trivs rustika trämöbler med plexiglas och ljuva pasteller med neon och metaller. Just neon hittar vi i allt från belysning till kuddar, vilket definitivt bidrar till spännande kontraster för den som vågar.

Bilder: Nordal, Ferm Living, HM Home, Nordiska kök, Valvet – ARK/Blå Station, 101Copenhagen, Jotun, Klint

Böljande former
Trenden med abstrakta mjuka former håller i sig. Vi har bland annat sett många asymmetriska speglar, vågiga vaser och bulliga fåtöljer. Det är inte bara i möbler och inredningsdetaljer vi nu kommer att hitta de rundare formerna, utan nu letar de även in sig i arkitekturen.

Rundade hörn och böljande väggar är lika vackert som trendigt. De så kallade ”pizzavalven” som alla de senaste decennierna renoverat bort är tillbaka. Helst ska inte 80-talets största konstruktionstrend få dina tankar att vandra mot en omodern pizzeria, utan tänk hellre slottsvalv. Favoriter kommer som sagt alltid i repris.

Japandi 2,0
Japandi är inredningsstilen som dominerat det senaste året och den kommer fortsatt att vara mycket stor. Man kan beskriva den sofistikerade stilen som en blandning mellan skandinavisk funktionalitet och japansk minimalism. Stilen är genomgående ljus och luftig, men genom att lägga till brända toner och mörka träslag ges ett djup till interiören. Japandi har ett stort fokus på harmoni och återhämtning, vilket också kanske är anledningen till att trenden har blivit just så stor som den är. Den ger oss det vi söker i dystrare tider.

För att skapa den här eleganta stilen behöver du inreda med färre möbler och med en grundtanke att var sak har sin plats. Varje enskild pryl ska helst ha en funktion och inte endast vara dekorativ. Naturmaterialen dominerar den här japanska inredningsstilen. Rotting samt bambu är ett måste.

Stilsäkra ditt hem i vår med:
+ En stor eller unik statement-lampa
+ Ett överkast eller gardin tillverkad med lappteknik
+ En röd inredningsdetalj

Vi säger hejdå till:
– Helvita och beiga interiörer utan personlighet
– Fejkade material som plastdekorer och metallic sprayfärg
– Icke funktionella prylar


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-