KRÖNIKA
15:00 | 10 november 2023

Avveckla, men med förnuft

Religion och våld har i historien samverkat på många och komplexa sätt.

Att vara abrahamit (kristendom, islam och judendom) och anse att andra abrahamiter har så pass fel att man kan bomba alla oavsett om de är civila, barn, gamla eller sjuka är mer en regel än undantag  för religiösa nationalstater och fundamentalister.

Den uppsjö av olika och i många fall bisarra moral- och levnadsregler som finns i de olika religionerna anammas, tolkas och omtolkas av prästerskapet och de höga religiösa ledarna så de passar dem själva. Nu kan de utan skrupler till exempel påstå att ”Religion har inget med detta krig att göra. Det handlar om politik, pengar och makt”.

Vad man glömmer bort är att kyrkan varit pådrivande i mängder av konflikter. Och vilken är kyrkans fundament? Religion.

Det blir inte bättre av att ett land som USA ofta går in och pekar med hela handen. Ett land där mer än 40 procent av befolkning anser att arten människa skapades direkt av Gud och alltså inte utvecklades från en förfader som vi har gemensam med andra primater samt att jorden är 5 500 år gammal.

Att som bekännare, till förslagsvis någon av ovan nämnda religioner, säga att ”Detta krig har inget med ’äkta’ religion att göra. Jesus är kärleken och hoppet och inte krig och elände”, är för mig helt obegripligt. Eller i klarspråk – bullshit!  Densamme börjar nämligen hyperventilera och direkt famla efter sin M16 så fort någon yttrat en något känslig religiös ståndpunkt.

Många tar dock avstånd från dessa ”religionens huliganer” men det räcker tyvärr inte. Var och en måste inse att det är fundamentet det är fel på.

Det hela påminner om fotboll. Inte själva sporten utan mer verksamheten runt fotboll. Där de ”riktiga” huliganerna härjar.  Säg att du bor i Falköping men råkar heja på AIK (Solna) sedan barnsben. Ditt intresse ökar med åldern och vid 16 års ålder går du med i AIK:s fristående fan club Black Army. Du går på allt fler matcher, tar del av de sociala nätverken, går på fester arrangerade av Black Army och börjar allt mer sugas in i organisationens ideologi.

En dag peppas du av en aggressiv grupp inom föreningen att det är dags att göra upp med djurgårdarna. Nästa match drabbar respektive fan clubs samman. Du är med och slåss. Grabben från Falköping.

Vad stred du för egentligen? Fotbollens, din, Black Armys eller flaggans ära och överlevnad? Eller stred du för ingenting? Bara en del av en gemenskap och att du beundrade klubbens ledare?

Visst finns här stora likheter, mellan sporthuliganers uppgörelser och dessa ändlösa religiösa strider. En stor skillnad dock. Black Army utlovar inte evigt liv i paradiset och ändå lockar det denna oskuldsfulla kille från Falköping till ideologiskt våld.

Förstå då vilka krafter religioner besitter som kan locka med paradis och oskulder och därmed involvera och till och med indoktrinera människor att begå fullständigt onödigt våld.

I Mellanöstern är (nästan) alla abrahamiter. Man kanske ska börja där. Enas om att man faktiskt har ett gemensamt fundament. Kanske läge efter 3 500 år att dra igång en ny rörelse. Uppvisa lite entreprenörsanda här.

Som sagt, fundamentet är ju bra med ursprunget från Abraham å allt. Säkert samma gud man avser (vilket är ett separat kapitel).

Uppgradera Talmud, skippa Treenigheten (ändå ingen som begriper vad det är) och tona ner det fundamentalistiska. Relax, med andra ord. Skippa det manliga egot och ge kvinnor mer frihet för att få in nya tankar. Bygg en flexibel tro. Det har hänt förr, på Island till exempel.

År 1000 fick den asatroende hövdingen Torgeir Torkelsson uppdraget att bestämma vilken religion landet skulle ha. Han valde, i motsats till sin egen tro, kristendomen. Med tre undantag. Det skulle fortfarande vara tillåtet att sätta ut barn i skogen, att äta hästkött och att dyrka de hedniska gudarna i smyg. På detta sätt skedde religionsskiftet på Island utan våld. De första två kraven handlade mest om överlevnad men det tredje. Ja, ni läste rätt, ”i smyg ”.

Så oerhört praktiskt. Blanda inte in andra utomstående personer i din tro. Det blir en sak mellan dig och Oden. Gå hem och grubbla, be, stänk vatten eller blod, piska dig själv, gräv ner kråkägg i sotad jord vid fullmåne eller montera upp en 8 ton tung megalit i din trädgård för att kunna bestämma när midvintern är på intågande.

What ever, gör vad f-n du vill, bara du inte stör någon och gör det själv ”i smyg”.

Sammanfattningsvis skulle det kunna gå till så här vid bildandet av en ny världsreligion. Varje överkucku inom respektive abrahamitisk religion får presentera 100 punkter de vill ha med in i den nya religionen. Dessa måste alla andra respektera. Resten får man förhandla om, eller kasta tärning.

En enda viktig övergripande regel finns dock. Denna nya religion ska som linje 2 föreslog om kärnkraften: ”Avvecklas, men med förnuft”.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-