KRÖNIKA
18:00 | 13 januari 2023

Den svenska välfärden är en krisbransch

Tål vår svenska självbild att jag påpekar att den svenska välfärden är en krisbransch? 

Vi kunde länge vara stolta över vår svenska välfärd. Den har vi alla byggt tillsammans. På 60-talet var den svenska välfärden sannolikt den bästa i världen.

Vi hade länge en fantastisk konkurrensfördel jämfört med övriga Europa – vi hade sluppit två världskrig. Vi kunde exportera alla de varor och tjänster som ett sönderbombat Europa behövde för att bygga upp sina länder igen.

Nu har det ena landet efter det andra gått om oss. I jämförelse med övriga länder inom EU ligger vi och skvalpar i bottenskiktet inom många områden.

Vi har till exempel minst antal sjukhusbäddar per capita i hela EU. Vår polistäthet per invånare är trea från slutet inom EU, fastän vi har den i särklass värsta våldskriminaliteten med brända bilar, skjutningar och sprängningar.

Vad präglar den svenska välfärden, på område efter område? Vård, skola, omsorg, polis, ungdomspsykiatri?

Mitt svar: kvalitetsbrist, kompetensbrist, köer. Låt mig göra några nedslag i vår välfärd:

SVENSK SKOLA
Den svenska skolan präglas alltför ofta av stök, bök och kaos i klassrummet, för få behöriga lärare, alltför många elever som går ut grundskolan utan att kunna läsa, räkna, skriva tillräckligt bra. Alltför många som går ut gymnasiet utan examen i alla ämnen.

När Göran Persson kommunaliserade svensk skola var det många vackra ord som användes. En skola där besluten skulle komma närmare eleverna, lärarna, föräldrarna. Sanningen var att Göran Person ville överföra kostnaderna för skolväsendet från staten till kommunerna. Det var ett fatalt misstag. Men – Sveriges kommuner kunde spara över 3 miljarder kronor förra året tack vare att 30 procent av lärarna i svensk grundskola inte är behöriga.

Vem skulle välja ett flygbolag där 30 procent av kaptenerna saknade pilotutbildning?

SVENSK POLIS
När den svenska polisen nationaliserades omgavs denna reform också med en massa vackra ord om koordinerade resurser och nationell strategi.

Sanningen är att stora delar av Sverige blivit en kyrkogård av nerlagda polisstationer. Utländska stöldligor kan härja fritt på svensk landsbygd i trygg förvissning att det tar flera timmar för polisen att komma under pågående brottslighet.

SVENSK FÖRSKOLA
När Camilla Odhnoff blev jämställdhetsminister i Tage Erlanders regering gick hon till attack mot dagmammorna. De saknade ju pedagogisk utbildning. De var ju bara ”justa morsor” som läste sagor, bakade bullar, lekte med barnen i parken, små barngrupper, trygg hemmiljö.

I stället skulle vi satsa på förskoleanläggningar med pedagogiskt utbildad personal. Bara alla dessa förskoleanläggningar har ju kostat många miljarder att bygga ut.

Det finns exempel på goda förskolor. Men denna bild är vanligare i många kommuner: för få utbildade förskollärare, för stora barngrupper, stor personalomsättning, många långtidssjukskrivningar, många barn som mår dåligt utan att få det stöd och den hjälp de behöver.

DET SVENSKA FÖRSVARET
Det är inte den svenska neutraliteten som givit oss fred i över 200 år. Det är vårt geografiska läge på kartan, mellan Norge och Finland.

Vi har i ”fredskadat lättsinne” nedrustat försvaret, avskaffat värnplikten, avskaffat civilförsvaret och bränt upp våra beredskapslager. När jag publikt frågade förre försvarsministern, Peter Hultqvist, om det kloka i alla dessa beslut, försvarade han sig med att säga: ”Detta är före min tid, jag har inte deltagit i dessa beslut.” Nu hoppas vi på Nato, ett beslut jag stöder.

TANDVÅRDEN
Inom tandvården har vi en modell, som garanterar både vård och valfrihet. Du kan välja att gå till Folktandvården eller en valfri privat tandläkare. Vad du än väljer, så är samhällets subvention den samma för samma behandling. Trygghet och valfrihet.

Men i de fyra nordligaste regionerna är privattandläkare ovanliga. Där har Folktandvården i praktiken monopol. Resultatet: om du ringer och vill boka en tid för en vanlig undersökning är kötiden upp till fem år lång. I en stor stad kan du, tack vare de många privata tandläkarna, få en undersökningstid samma dag eller inom några dagar.

SJUKVÅRDEN
När min vän Rolf i Köping bröt armen en söndag förra vintern åkte han till Västerås lasarett. Där blev han inlagd med löfte om operation efter frukost, måndag morgon. Måndag morgon fick han åka hem, eftersom personal saknades. Sedan tog det fem dygn innan han blev opererad för sitt armbrott. Detta var inte Vitryssland, inte Venezuela, inte Västsahara, inte Vietnam – det var Region Västmanland.

I stort sett alla 21 regioner har kötider för operation som är betydligt längre än stipulerade 90 dagar. Kompetensbristen är huvudorsaken, vilken i sin tur beror på att regionerna genomgående är dåliga arbetsgivare. Det hävdar de fackliga organisationerna, och jag tror dem

Jag träffade både nuvarande statsminister Ulf Kristersson och tidigare statsminister Stefan Löfven i Arboga i somras. Båda fick dessa två frågor:

”Nämn någon kommun eller region där den offentligt organiserade välfärden håller den kvalitet som vi medborgare och skattebetalare har rätt att förvänta oss?”

Stefan Löfven krumbuktade sig och körde lite kringsnack men kunde inte lämna något konkret svar på frågan. Ulf Kristersson var rättfram och svarade att den kommunen eller regionen inte finns.

Över 600 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring, oftast via facket, Gruvarbetarna i malmfälten, röda i ideologisk övertygelse, är ett exempel. De har förhandlat fram privata sjukvårdsförsäkringar i avtal med LKAB eftersom de misstror den offentliga vården.

Den svenska välfärden är en krisbransch. Det är en stor utmaning för våra förtroendevalda att komma till rätta med kvalitetsbristen, kompetensbristen och de långa köerna.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-