Hallstahammar
18:32 | 21 juli 2019

Det lilla bokcaféet på landet

I Björsbo skola i Hallstahammar ordnar Hembygdsföreningen bokcafé varje söndag hela sommaren.

Leif Iwarsson, ordförande i Svedvi Berg Hembygdsförening, tog initiativet till och har skrivit huvudparten av en bok om Bergs socken omfattande nästan 300 sidor och 1000 bilder. När boken nyligen var klar upptäckte han att det fanns ytterligare en bok om en händelse i bygden, "Horet i Hålsta", en ganska försmädlig historia skriven av historikerna Karin Hansson Jansson och Jonas Lindström. Sockenboken som Leif är initiativtagare till innehåller däremot enbart positiva historier och roliga anekdoter.

Björsbo skola i Bergs socken utanför Hallstahammar byggdes 1878 och lades ned som skola 1950. Därefter har huset ägts av Svenska Kyrkan, som sålde det till Svedvi Berg Hembygdsförening år 2002 för 1 krona.

– Det fanns en dröm i föreningen att göra något bra av skolan, berättar Leif Iwarsson som är en av de drivande krafterna i hembygdsföreningen. Men det var svårt att få pengar till en renovering.

Upprustning av skolan, ett pågående arbete sedan 2007
2007 blev Leif ordförande i föreningen och åtog sig att söka pengar för upprustning av skolan och gården.
Han lyckades få medel via bl a EU-pengar och en arbetsgrupp bestående av ett antal pensionerade medlemmar i föreningen påbörjade en renovering som fortfarande pågår.

Föreningen vill inreda huset som en gammal skola igen, som kan användas av dagens skolbarn i Hallstahammar och kringliggande kommuner för exempelvis ”gammaldags skoldagar” och andra kultur- och naturstudier.
Dessutom kommer skolan att bjuda in bygdens folk till olika evenemang.

Bokcafé söndagar hela sommaren
Ett återkommande evenemang sommartid sedan 2015 är bokcafé på söndagar kl 13-17, varje söndag från midsommar till slutet av augusti. Medlemmar i hembygdsföreningen hjälps åt att baka fikabröd, göra kaffe, duka upp och diska efter kaffegästerna.
I ett rum bakom köket säljs inlämnade böcker från folk i bygden för 10 kr/styck (5 kr för pocketböcker).

Via bokcaféerna får föreningen in ungefär 20 000 kr varje säsong, som går till att driva verksamheten vidare.
Mellan 500 och 600 personer brukar besöka bokcaféerna varje sommar.
Sista bokcaféet för i år blir söndagen den 1 september

Gett ut böcker om Svedvis och Bergs socknar
Föreningen är en sammanslagning av två tidigare hembygdsföreningar, Svedvis och Bergs. Svedvi Hembygdsförening hade tidigare gett ut en bok om sin sockens historia.

Leif Iwarsson blev tillfrågad om inte Bergs sockenhistoria också borde dokumenteras i en bok.
Han tog fasta på det och nyligen blev boken klar, en rejäl bok om nästan 300 sidor, med 1000 foton på alla som bott i socknen de senaste ca 100 åren.
Leif har själv skrivit huvudparten av boken, med stor hjälp av Ingemar Holmén och en arbetsgrupp om totalt 13 personer.

– Den innehåller enbart positiva historier och roliga anekdoter, intygar Leif. Inget som kan göra att någon hamnar i dålig dager. Sådant ville vi inte ha med i boken.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-