Strömsholm
18:18 | 30 juni 2021

Full aktivitet vid kanalen i sommar

Nypremiär för passagerartrafik och historiska slussningar på Strömsholms kanal.

Samuel Lässman och Carina Janzon. Foto: Michaela Ericzén

Förra året ökade antalet privata båtar som upplevde Strömsholms kanal med 38 procent, en siffra som glädjer Carina Janzon, vd på Strömsholms kanal.

– Sommaren 2020 var tänkt att vara vårt jubileumsår och då fick vi ställa in nästan allting vilket var lite tråkigt. Men det var istället många som hade ”Hemester” med båt och det var jätteroligt, det hoppas vi på i år också, säger Carina Janzon.

Och nog finns det skäl att vara hoppfull, då Strömsholms kanal kommer att sjuda av aktiviteter i sommar.

– Nytt för i år är att man bokar slussning inför sin resa, tidigare har slussvärdarna åkt runt för att se om några båtar väntar på slussning, säger Carina och fortsätter:

– Vi tänkte även överraska våra besökare i sommar genom att ha vissa slussningar som tar oss tillbaka i tiden. Vi har en sådan fantastisk historia längs hela kanalen som våra slussvärdar kommer att gestalta genom skådespel.

En av årets slussvärdar är Samuel Lässman. Han studerar för att bli museivärd och har skrivit manus för de olika historiska personer som kommer att skildras i sommar.

– Det är spännande och kul att ha något att göra, säger Samuel.

Sammanlagt har man anställt 18 stycken slussvakter som arbetar i team utspridda från Fagersta till Strömsholm.

– Det ska bli så spännande att erbjuda det här i sommar. Samuel är så påläst och duktig så det här kommer att bli jättebra, säger Carina Janzon.

En annan nyhet för i år är passagerarbåten Oden som kommer att gå turtrafik mellan Borgåsund och Hallstahammar. Det är ägaren av Lakeside Adventure, André Axelsson, som tillsammans med sambon Agnes Brokås och Kjell Nordeman har startat Rederiaktiebolaget Strömsholms kanal.

André Axelsson. Foto: Michaela Ericzén

Träbåten Oden byggdes 1914 och köptes i höstas upp av det nystartade rederiet. Under hela vintern och våren har trion renoverat båten som snart börjar  med sina första turer. Turtrafiken kommer att gå tre dagar i veckan, på tisdagar, onsdagar och lördagar.

– Det känns jättespännande och pirrigt att se hur stort intresset är. Det finns många som pratar om det och som med lite glansiga ögon säger att de vill åka båt på kanalen och så, men vi får se om det räcker till för att köpa en biljett och faktiskt åka med, säger André Axelsson.

Biljetter bokas på Lakeside Adventures hemsida. Det finns plats för 24 passagerare men i sommar ligger maxtaket på 12 på grund av covid-19. Lakeside Adventures erbjuder också uthyrning av kanoter, kajaker och paddleboards i Hallstahammar och Borgåsunds gästhamn.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-