Hallstahammar
11:56 | 29 november 2021

Kvinna från Hallstahammar döms till 16 års fängelse för mord

Friades i tingsrätten, men Svea Hovrätt ändrar domen.

Foto: Patrik Svedberg/arkiv

Under måndagen meddelade Svea hovrätt domen i målet om det så kallade Hedlandet-mordet där en man hittades död i en utbrunnen bil utanför Eskilstuna i december 2018. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer den tilltalade, en kvinna från Hallstahammars kommun, för mord till fängelse i 16 år.

Svea Hovrätt skriver följande i ett pressmeddelande:

”En kvinna åtalades och dömdes av tingsrätten för brott mot griftefrid och grovt bedrägeri för att bland annat ha hanterat och bränt kroppen efter sin avlidna sambo samt överfört pengar från mannens konto till sitt eget. Tingsrätten frikände kvinnan från åtalet avseende mord. Även hovrätten dömer kvinnan för brott mot griftefrid och grovt bedrägeri. Hovrätten dömer även kvinnan för mord”.

Svea Hovrätt skriver även att de delar tingsrättens bedömning att det inte är visat hur mannen dog. Hovrätten menar dock att bevisningen som lagts fram i hovrätten räcker för att komma fram till när mannen dog och att det bara var sambon som var närvarade vid den tidpunkten.

”Till skillnad från tingsrätten kommer hovrätten också fram till att det genom de åtgärder som kvinnan vidtagit efter mannens död, däribland att städa efter och att bränna upp kroppen samt det faktum att mannen varit drogad vid dödstillfället är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan uppsåtligen dödat mannen”.

– Den åtalade kvinnan har efter mannens död, under loppet av några dagar, gjort sig av med mannens mobiltelefon, köpt stora mängder rengöringsmedel, ved, bensin och tändstickor samt på olika sätt förvarat, transporterat och slutligen bränt upp mannens kropp. Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen. Kvinnan har inte heller kommit med några förklaringar till sitt agerande och därför har hovrätten inte haft samma skyldighet som annars att förhålla sig till alternativa händelseförlopp säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson, i pressmeddelandet från Svea Hovrätt.

Förutom 16 år i fängelse döms kvinnan även att betala skadestånd till en del av mannens anhöriga.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-